Vesti
Društvo i ekonomija
Misija MMF od sutra u Beogradu
30.09.2013. 20:00
Izvor: blic
Misija MMF od sutra u Beogradu
Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) boraviće u Beogradu od sutra do 7. oktobra, na zahtev srpskih vlasti.
Kako je ranije najavio MMF, ta misija će "diskutovati o najnovijim ekonomskim kretanjima, kao i planovima Vlade Srbije za 2014. godinu i za naredni srednjoročni period".
Misiju Medjunarodnog monetarnog će predvoditi Zuzana Murgasova. Ministar finansija Srbije Lazar Krstić najavio da će Srbija razmotriti mogućnost pregovora o novom aranžmanu s tom finansijskom institucijom, posle usvajanja budžeta za 2014. godinu i okončanja tehničke misije te finansijske institucije početkom oktobra.
On je na Rojtersovom onlajn investicionom samitu 24. septembra rekao
da bi, ako bi se ušlo u pune pregovore sa MMF-om, to bilo u prvom
kvartalu sledeće godine. Krstić je istakao da je dolazak misije MMF-a deo priprema budžeta za 2014. i dugoročne fiskalne strategije do 2016.
Dodao je da će poreska reforma imati vidljive efekte tek od 2015. godine, a vlada će, prema njegovim rečima, morati da postigne saglasnost oko reformi penzionog fonda do sredine 2014.
Nakon najave dolaska Misije MMF-a, premijer Srbije Ivica Dačić je 25. septembra rekao da Srbija želi aranžman s tom finansijskom institucijom, ali da još više želi ekonomski stabilnu situaciju u zemlji.
- Razgovaraćemo o tome, aranžman sa MMF-om je stvar pregovora - rekao
je Dačić.