Vesti
Društvo i ekonomija
BAT: Uvećali srpski budžet za 950 miliona evra!
02.10.2013. 20:00
Izvor: Kurir
BAT: Uvećali srpski budžet za 950 miliona evra!
Britanska kompanija za deset godina poslovanja postala jedan od vodećih poreskih obveznika u zemlji
VRANJE - Primer uspešnog poslovanja.
- Srbija je pouzdana i sigurna destinacija za investitore, a jedan od najboljih primera za to jeste i uspešna privatizacija Duvanske industrije Vranje pre deset godina - rekao je premijer Srbije Ivica Dačić na desetogodišnjici poslovanja „Britiš-ameriken tobaka“ u Vranju i dodao da su Srbiji potrebna nova radna mesta i zapošljavanje mladih ljudi.
Što više investicija
- Vlada Srbije će podržati strane investitore tako što će praviti uslove za regionalnu stabilnost i stvarati ekonomski sistem u kome će postojati stabilnost institucija. Takođe, sve aktivnosti Vlade Republike Srbije u narednom periodu biće usmerene na to da obezbedimo što više direktnih investicija, a kompanija „Britiš-ameriken tobako“ sigurno nam može pomoći u tome da predstavimo Srbiju kao atraktivnu investicionu destinaciju - dodao je Dačić.
Slediti njihov primer
Inače, kompanija „Britiš-ameriken tobako“ (BAT) za 10 godina rada u Srbiji uplatila je u budžet Srbije kroz akcize i poreze 950 miliona evra. Generalni direktor BAT za Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku Tanos Trimis rekao je na proslavi povodom 10 godina rada u Srbiji da je ta kompanija jedan od vodećih poreskih obveznika u državi.
- BAT je jedan od vodećih poreskih obveznika u državi s prosečnim doprinosom srpskom budžetu višim od 100 miliona evra - rekao je Trimis. Ivica Dačić je rekao da BAT predstavlja motor razvoja privrede ne samo juga Srbije nego i čitave zemlje.
- Nadam se da će i druge vodeće svetske kompanije u drugim industrijama slediti primer „Britiš-ameriken tobaka“ - objasnio je Dačić.
Podsetimo, BAT je 2003. kupio DIV, a direktna investicija iznosila je više od 200 miliona evra, od čega je 115 miliona evra uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike.