Vesti
Društvo i ekonomija
Toplane uglavnom spremne, nema poskupljenja
07.10.2013. 20:00
Izvor: mondo
Toplane uglavnom spremne, nema poskupljenja
Ministarka energetike kaže da je velika većina toplana spremna za grejnu sezonu. Nema poskupljenja, kažu u Udruženju toplana. Beogradske elektrane ipak očekuju da će im odobriti 5,3 odsto veću cenu.
Ministarka eneregetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je sve spremno za početak grejne sezone, koja počinje 15. Oktobra. Toplane spremnijem, osim nekoliko kojima bi trebalo da pomognu opštine.
"Mišljenje nakon rada radne grupe za snabdevanje je da smo spremni za grejnu sezonu", rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
Ona je dodala da je stanje u toplanama ove godine mnogo bolje nego prethodne, i da su u njima urađeni remonti.
Mihajlović je rekla da ima dovoljnih količina energenata i da će se u narednom periodu pažnja posvetiti kvalitetu energenata i modernizaciji toplana.
Ona je pozvala zainteresovane investitore koji žele da učestvju u tome da se jave.
Ukazujući na moguće probeme u toplanama ona je rekla da problema ima u toplani Novom Pazaru, Bajinoj Bašti, jagodinskoj toplani, Javno komunalnom preduzeću Blace, toplani u Bečeju...
U rešavanje problema tih toplana, pre svega finansijskih, trebalo bi mo mišljenju minstarke više da se uključe i lokalne samouprave.
Mihajlovićeva je upozorila da i pored toga postoje toplane koje i dalje imaju probleme navodeći toplanu u Novom Pazaru.
"Ne samo da je blokirana toplana, blokiran je i grad i to je nešto što ne može da se reši a da se lokalna samouprava malo više ne uključi u ono što se zove komunalni život u tom gradu", kazala je ona.
Mihajlovićeva je istaka da postoji odlična saradnja sa Poslovnim udruženjem toplana i pedesetak toplana u Srbiji, ali da je kritična tačka ostala nedovoljna saradnja sa onima koji vode opštine i gradove.
Ona je kazala lokalne samouprave često nisu nabavljale dovoljne količine energenata niti raspisivale tendere očekujući da će država da pomogne kad počne grejna sezona i mora da se obezbedi grejanje za građane.
Mihajlovićeva je navela primer toplane u Bajinoj Bašti koje je 2. oktobra raspisala tener za nabavku energenta, a grejna sezone počinje 15. oktobra.
"To je nedopustivo", kazala je ona i dodala da toplana u Jagodini nije dogovorila reprogram duga sa Srbijagasom i da je zbog toga obustavljena isporuka gasa, a da se problemi mogu očekivati u toplani u Bečeju zbog duga.
Kao preduzeće gde ima tehničkih i finansijskih problema, Mihajlovićeva je navela i toplanu u Bečeju , gde su, kako je rekla, prosečne zarade 66.000 dinara, a iskazan je "enormno" veći gubitak u 2012. godini nego u 2011, što će Ministarstvo energije tražiti da se istraži.
Mihajlovićeva je kazala da postoji i tri ili četiri toplane koje ne poštuju Uredbu o maksimalnim i minimalnim cenam grejanja i navela da je jedna od njih toplana u Pirotu.
"Toplana Pirot ne poštuje uredbu Vlade o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja i pitanje da li će ta toplana povećati ili sniziti cene grejanja je pitanje za inspekciju u Ministarstvu trgovine", kazala je ona.
Predsednik Udruženja toplana Milovan Lečić rekao je da nema najava da će biti povećanja cena u oktobru, kako su prvobitno najavile neke toplane, kao i da treba sačekati prvih petnaestak dana od početka grejne sezone, dobro analizirati cene i u skladu sa tim napraviti projekciju.
BEOGRAĐANE IPAK ČEKA VIŠA CENA?
Jednja od toplana koja ipak očekuje poskupljenje su Beogradske elektrane.
"Energente nam niko ne daje ni na časnu reč, ni na poverenje, ni na poklon," rekao je za Tanjug direktor Beogradskih elektrana Zoran Predić.