Vesti
Društvo i ekonomija
Kolubara premašila plan, iskopano 27,8 miliona tona uglja
09.12.2013. 20:00
Izvor: Blic
Kolubara premašila plan, iskopano 27,8 miliona tona uglja
Na površinskim kopovima Rudarskog basena "Kolubara tokom 11 meseci ove godine proizvedeno je 27,8 miliona tona uglja, što je dva odsto više od plana.
Najveće količine uglja, više od 13,2 miliona tona, iskopane su na površinskom kopu "Tamnava-Zapadno polje", gde je plan za ovaj period prebačen za 14 odsto, saopšteno je iz RB "Kolubara".
Ovaj kop je trenutno najproduktivniji kop u "Kolubari". Najveći procenat prebačaja plana od 23 odsto ostvaren je na Polju "D", gde je iskopano osam miliona tona lignita.
Na četiri površinska kopa "Kolubare", tokom novembra je iskopano 2,78 miliona tona lignita, čime je plan prebačen za oko jedan odsto.
Popunjenost deponija termoelektrana ugljem krajem novembra je bila veća od planirane.
Na površinskim kopovima RB "Kolubara" do 1. decembra otkopano je i odloženo 63 miliona kubika otkrivke, odnosno sedam odsto više od plana, dok je na kopu "Tamnava-Zapadno polje" otkopano preko 30 miliona metara kubnih jalovine, ili 31 odsto preko plana.
Rezultat bolji od plana, pet odsto iznad bilansa, ostvaren je i na Polju "D", gde je proizvedeno 22,3 miliona kubika otkrivke.
U "Kolubari" je u novembru otkopano i odloženo više od 6,47 miliona kubika jalovine, čime je plan prebačen za oko 27 odsto.
Stabilna proizvodnja u RB "Kolubara" i popunjenost deponija termokapaciteta u zimskom periodu izuzetno je značajna za održavanje stabilnosti elektroenergetskog sistema, zaključuje se u saopštenju tog preduzeća.