Vesti
Društvo i ekonomija
Neophodna reforma javnih preduzeća
11.12.2013. 20:00
Izvor: RTS
Neophodna reforma javnih preduzeća
Rešavanje problema u javnim preduzećima biće jedan od prioriteta u 2014. godini, najavio je ministar privrede Saša Radulović. Reforma će biti teška, ali je neophodna, kaže Radulović i ističe da nema razgovora o privatizaciji tih preduzeća. Na sednici Odbora za finansije ministar Lazar Krstić najavio da će osnovati radnu grupu za izradu zakona o finansiranju Vojvodine kako bi se taj "sistemski problem" rešio.
Ministar privrede Saša Radulović rekao je da će rešavanje problema u javnim preduzećima biti jedan od prioriteta u 2014. godini, i dodao da nema razgovora o privatizaciji tih preduzeća.
Radulović je, na sednici skupštinskog Odbora za finansije, rekao da javna preduzeća treba prvo postaviti na "zdrave noge" i u zavisnosti od toga doneti konkretan plan.
Prvi korak je, kako je naveo, da se utvrdi čime ta preduzeća raspolažu, i da se reši pitanje profesionalizacije menadžmenata, što će biti urađeno novim zakonom o javnim preduzećima.
Nema rokova za rešavanje tih problema, a ministar očekuje pomake u njihovom rešavanju u 2014. godini.
Poslanik LDP-a Bojan Đurić smatra da prvo treba primeniti postojeći Zakon o javnim preduzećima i raspisati konkurse za direktore, s čim se Radulović saglasio, ocenjujući da je moglo više da se uradi na promeni postojećeg zakonskog akta, ali da je "to političko pitanje i da ne želi u to da ulazi".
"U nekim konkursima u javnim preduzećima postavljeni su takvi uslovi da su možda mogli da navedu i ime i prezime," rekao je ministar i dodao da je potrebno postaviti jasna pravila i kriterijume.
Poslanik DS-a Božidar Đelić naveo je da su pred stupanje na snagu novog zakona o javnim preduzećima postavljeni direktori "Pošta Srbije" Milan Krkobabić i "Srbijagasa" Dušan Bajatović i upitao Radulovića da li garantuje da će oni do polovine sledeće godine biti zamenjeni.
Ministar privrede je rekao da je javni sektor katastrofalno vođen godinama, ali da postoji volja i želja da se to promeni.
"Ministarstvo će u 2014. godini pokušati da uradi maksimum i to će biti ocenjivano", naveo je Radulović, dodajući da je reforma javnih preduzeća težak problem, ali da mora da se reši.