Vesti
Društvo i ekonomija
"Privatna privreda je budućnost Srbije"
17.12.2013. 20:00
Izvor: Mondo
"Privatna privreda je budućnost Srbije"
Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da je budućnost Srbije privatna privreda, koja mora da bude zasnovana na profitu, uz zdravu konkurenciju.
Radulović je na konferenciji "Restart" u beogradskom Sava centru rekao da je fundamentalno opredeljenje Ministarstva privrede da stvori uslove za uspešno poslovanje privrede, i da to za sobom povlači i sve ostale mere.
"Država ne zapošljava, ne otvara nova radna mesta, ministar ne otvara fabrike", istakao je ministar privrede.
Prema njegovim rečima, država nema magacin novca iz koga "ministar može da uzima kese, putuje po Srbiji i deli pare kome stigne".
On je rekao da država mora da izlazi iz privrede i smanjuje svoje učešće, ponovivši da je to ključno strateško opredeljenje Minsitarstva, na čijem je čelu.
Ključni prioriteti Ministarstva privrede su sveobuhvatna regulatorna reforma, suzbijanje sive ekonomije i uvođenje reda u državna, društvena i preduzeća u restrukturiranju, istakao je Radulović, dodajući i da će se raditi na obezbeđivanju povoljnijeg finanrisanja privrede.
Ministar je predočio da su dve stvari ključne za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji, a to su izmene Zakona o radu i smanjenje nameta na rad, odnosno doprinosa na teret poslodavca.
"Nerazumno je da neko ko zaradi 300 evra, državi da 120", naglasio je Radulović, dodajući da svojim najvećim neuspehom, od kako je postao ministar, smatra to što mera o smanjenju nameta na rad, odnosno doprinosa na treret poslodavaca nije prošla vladu.
On je napomenuo da je odlučeno da se ta mera ne usvoji zbog procene da bi to donelo velike rupe u budžetu i veliki rizik, ali da on smatra da je rizik veći, ukoliko se takva mera ne donese.
Osvrnuvši se na dosadašnji rad Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja SIEPA, ministar je ocenio da je reč o jednopartijskoj agenciji za rasipanje novca, poreskih obveznika, kako privrede, tako i građana.
Radulović je naveo da će se nastaviti sa daljim privlačenjm investicija i promovisanjem izvoza, ali ne na dosadašnji način, kao i da će se pregovoarati o braunfild invetsicijama za preduzeća u restrukturiranju.
Dodao je da je besmisleno plaćati investitorima za preuzimanje preduzeća, koja raspolažu vrednom imovinom, navodeći kao primer Vršačke vinograde.
Ministar je pozvao predstavnike Udruženja poslodavaca da se detaljno upoznaju sa preduzećima iz portfolija Agencije za privatizaciju, bilo da se odluče na njihovu kupovinu ili saradnju sa njima.