Vesti
Društvo i ekonomija
Zorana Mihajlović: Usaglašen dokument o NIS-u
18.12.2013. 20:00
Izvor: Blic
Zorana Mihajlović: Usaglašen dokument o NIS-u
Dokument Vlade Srbije o strategiji i planovima razvoja NIS-a je usaglašen sa tom kompanijom i Vlada bi do kraja ove godine trebalo da ga usvoji, izjavila je danas Tanjugu ministar energetike Zorana Mihajlović.
- Ruska strana je zadovoljna i mi smo tu stvar sa njima usaglasili i završili za nedelju dana - rekla je Mihajlović.
Vlada Srbije usvojila je 9. avgusta ove godine dokument o strategiji i planovima razvoja NIS-a, na koji je ruski većinski akcionar NIS-a, imao primedbu, zato što prethodno nije bio usaglašen sa menadžmentom te kompanije.
Ministar energetike je objasnila da za novi dokument ne može da se kaže da je u njemu revidiran stav srpske strane, već se, kako je precizirala, više radilo o rečniku koji je korišten i načinu na koji je nešto prezentovano.
Mihajlović je navela da su ostale su još jedna ili dve stvari koje treba da se dogovore unutar same Vlade Srbije da bi dokument bio usvojen.
- U pitanju su dugovi Srbijagasa prema NIS-u, koji bi želeo da to ide u javni dug. Mi nismo raspoloženi za to, jer je naš javni dug već dovoljno visok - rekla je ona.
Mihajlović je naglasila da je cilj da se u kompletu reše pitanja dugova, koji postoje na relaciji Srbijagas-NIS i u uopšte u petrohemijksom kompleksu i dodala da nije reč samo o jednom dugu.
Razgovaramo o rešenju pitanja tih dugova sa ministarstvima finansija i privrede, i kada budemo sve dogovorili, dokument o NIS-u će biti ponovo usvojen na vladi, kazala je ministarka.
- Obećali smo ruskom partneru da ćemo pokušati da taj dokument bude do kraja godine na jednoj od sednica Vlade- dodala je Mihajlović.
Ona je podsetila da se dokument, na koji je ruski većinski akcionar NIS-a imao primedbu zato što prethodno nije bio usaglašen sa menadžmentom te kompanije, odnosio na to kako treba da se ponaša srpski akcionar u NIS-u, koji je manjinski, ali značajan akcionar u toj kompaniji.
- Moramo da vodimo računa i da se sa dužnom pažnjom odnosimo prema onome što je naše, zbog toga je Ministarstvo energetike napravilo taj dokument - istakla je Mihajlović.
Ona je izrazila zadovoljstvo što će država Srbija time imati pravila po kojima onaj ko predstavlja Srbiju u NIS-u treba da se ponaša, jer se ranije, kako je rekla, nije baš mnogo vodilo računa o naših 29 odsto akcija u NIS-u i "ne bih volela da se taj procenat smanjuje".
Interes Srbije je da se NIS dalje razvija i regionalno širi i zbog toga je i nama kao akcionaru dobro, naglasila je Mihajlović.
Ona je istakla da Vlada Srbije, kao i Skupština akcionara NIS-a, podržavaju modernizaciju rafinerije u Novom Sadu, koju NIS planira da sprovede, kao i projekat dubinske prerade nafte u Pančevu.
- Ne postoji nijedan razlog da ne budemo za to, i za Srbiju je posebno važno da te rafinerije rade. Te dve rafinerije su smeštene na dobrom geografskom položaju i interes države Srbije je da obe rafinerije rade - poručila je Mihajlović.
Ona je istakla da zajedno treba da se rešavaju pitanja dugova u petrohemijskom sektoru, restrukturiranja Petrohemije, Srbijagasa i podške NIS-u u daljoj modernizaciji.
Petrohemija treba NIS-u, ali i državi, ali je potrebno da se ulaže u Petrohemiju i do marta bi, dodala je, trebalo da se obave razgovori sa svim zainteresovanim partnerima oko Petrohemije. Do tada i NIS može da razmisli da li bi mogao da ulaže u Petrohemiju, smatra ona.
- Nadam se da ćemo po pitanju Petrohemije biti svi zadovoljni - istakla je Mihajlović.