Vesti
Društvo i ekonomija
"Reforme zavise od političke volje"
22.01.2014. 20:00
Izvor: Akter
"Reforme zavise od političke volje"
Saša Radulović izjavio je da od reformskih zakona zavisi sudbina svih reformi u Srbiji, ali da će ako se njihovo usvajanje odloži to biti signal da se od reformi odustalo
On je u intervjuu za list 'Danas', istakao da se još čeka da Vlada predloži zakazivanje vanredne sednice Skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o ovim zakonima koje je Vlada utvrdila 30. decembra 2013. godine, ocenjujući da to treba gledati u kontekstu političke volje za sprovođenje reformi i u kontekstu izbora o kojima se govori.
"Ako zakoni ne prođu pre izbora, to znači da ne postoji nikakva politička volja da se uvede red u čitav taj spektar. Ako prođu, to znači da politička volja postoji. Interesne grupe koje su najugroženije su i najglasnije, tako da političari misle da im se ne isplati da govore o reformama", istakao je Radulović.
On je istakao da se na pitanju prolaska tih zakona i zakona o radu lome reforme u Srbiji i da će se po tome videti da li postoji politička volja da se razvlaste političke stranke i da konačno institucije sistema dobiju da rade svoj posao bez takvih uticaja.
Na pitanje da li se prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić lomi da to prihvati ili koalicioni partneri, Radulović kaže - svi, ali da on priznaje samo jednu podršku: zakoni su prošli vladu.
Radulović je naglasio da njegovo Ministarstvo radi na tome da se proces "otkoči", i da za ovaj posao ima podršku građana.
"Ne mogu interesne grupe da kroje kapu svim građanima Srbije. Političari moraju da nauče da ne mogu da rade samo popularne stvari i da u isto vreme pričaju o reformama. Mora nekada nešto i stvarno da se uradi", poručio je ministar.
Na pitanje zašto je gotovo sve što je izašlo iz Ministarstva privrede dočekano "na nož“ ili od političkih partija, sindikata ili drugih interesnih grupa, ministar ocenjuje da postoji velika potreba da se reforme diskredituju i za to se koristi svaka prilika.
Radulović je, kako je istakao, prihvatio poziciju ministra privrede da bi sproveo neke reforme, i da ne odustaje, iako bi mu bilo najlakše bilo da ništa ne menja, da se ne pelja oko Zakona o radu i da to ostavi samo Ministarstvu rada.
'Nama su potrebne duboke reforme. Mi imamo sistem sa ogromnim brojem parazita koji žive na leđima društva i koji su toliko porasli da jedu zdravo tkivo i mi kao društvo propadamo. Te parazite reforme pogađaju i to je razlog za ovoliko veliki otpor", smatra Radulović.
Odbacujući kritike povodom novog modela privatizacije, Radulović je naveo da je neverovatno da su preduzeća već 10 godina u restrukturiranju, a da popisi imovine, hipoteke i drugi podaci nigde nisu bili evidentirani i da ih Agencija za privatizaciju nije imala.
"Ali i to je bio jedan od pokušaja da se reforme diskredituju", ocenio je ministar ukazujući da posao ministra nije da otvara radna mesta niti da vuče investitore za rukav, već to mora radi rukovodstvo firme i institucije koje su osnovane za taj posao, kao što je SIEPA.
"Posao Ministarstva je da stvori pravni okvir, da uredi institucije da nezavisno rade svoj posao i da nadzire taj sistem", smatra Radulović.
On je odbacio tvrdnje da firme koje treba da budu privatizovane dovodi u predstečajni postupak, navodeći da se te firme dovode u zdravo stanje koristeći mehanizam iz Zakona o stečaju, takozvani unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji na uređen način radi restrukturiranje, poštujući sva prava poverilaca.
"Unutar Ministarstva privrede svaka institucija radi na način kako je to i potrebno", rekao je Radulović, i dodao da kada je reč o agencijama koje su pod ingerencijom Ministarstva privrede, može da kaže da ko god dobro radi svoj posao, nema nijednog razloga da ne ostane na toj poziciji.
Radulović kaže i da je od oktobra do danas zabeležen dalji pad poreskih prihoda koji se nastavlja iz meseca u mesec.
Ministar smatra da je Srbija zemlja koja je godinama gradila loš kredibilitet, jer nije urađeno ono što je rečeno da će biti urađeno, pa je, kako je naveo, oko Kosova i rešavanja tog problema izgrađen kredibilitet, a na ekonomskoj strani nije.
On izražava sumnju i da bi budžet mogao da bude premašen ukoliko se ne ostvare dodatne mere, ali da ministar finansija Lazar Krstić ima drugačiju poziciju.
Ministar je uveren i da će doći do jačanja nekih industrija ukoliko se usvoje zakoni koje predlaže, ali ističe da ne veruje u plansku privredu u kojoj se država posvećuje nekom sektoru, već u model u kome država napravi pravi sistem, dobro okruženje za finansiranje projekata, a sami privrednici će razvijati one grane koje su u Srbiji perspektivne.
On je naveo da država u ovom trenutku ima veliku ulogu, jer je vlasnik 153 firme koje su uglavnom iz industrije i da veruje u njihovu budućnost.
"One su propale, ne zato što su bile loše, nego zato što smo mi bili neodgovorni. I posao države je u takvoj situaciji da uvede dobro korporativno upravljanje, a ako uz to uvedemo i red u javna preduzeća, ako iz njih izbacimo političke stranke, socijalnu politiku, ako sprovedemo poresku reformu, ja sam potpuno uveren da će to dovesti do ekonomskog preporoda Srbije".
"Mislim da je pronalaženje partnera za ova preduzeća pravi magnet i za ostale investitore i ja tu ne pravim razliku između stranih i domaćih. To ne znači da se nećemo baviti drugim pitanjima, ali moraju da se znaju prioriteti. Ja duboko verujem da sva ta preduzeća, IMT, IMR, Ikarbus, FAP, imaju budućnost, a ona im se u ovom trenutku vezuje za reforme", rekao je Radulović, koji ističe da će, ako reforme pokrenemo ove godine, prvi veliki rezultati biti vidljivi 2015.
Upitan da li osniva svoju partiju, ministar kaže da to nije na dnevnom redu.