Vesti
Društvo i ekonomija
Otvoren autoput Subotica - Novi Sad za sva vozila
04.02.2014. 20:00
Izvor: Politika
Otvoren autoput Subotica - Novi Sad za sva vozila
BEOGRAD– Autoput od Subotice do Novog Sada otvoren je u podne za putnički i teretni saobraćaj, u oba smera, potvrdio je Tanjugu v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, Zoran Drobnjak.

Ta deonica autoputa je očišćena od snega, rekao je Drobnjak dodajući da su trenutno kamioni koji idu ka Subitici napravili gužvu kod Siriga, gde je kolona kamiona duga oko pola kilometra.

Prema njegovim rečima, ipak nema zastoja ka Subotici, a normalizovan je saobraćaj i ka Novom Sadu.

Taj deo autoputa bio je zatvoren za saobraćaj u oba smera od 1. februara zbog jakog vetra koji je stavarao velike nanose snega na putu na pojedinim mestima.

Na graničnom prelazu Horgoš nalazi se veliki broj kamiona koji čekaju na ulazak u Srbiju i dok taj talas teškog teretnog saobraćaja ne prođe, organičenje brzine na autoputu od Novog Sada do Subotice biće 60 kilometara na sat, saopštili su iz „Puteva Srbije”.

Deonice na putnim pravcima Vatin-Vršac-Pančevo, Stajićevo-Perleska raskrsnica i Pančevo-Kovin-Kovin most od juče su ponovo prohodne za saobraćaj motornih vozila.

Počelo propuštanje kamiona na Horgošu

HORGOŠ– Na graničnom prelazu Horgoš pogranična policija i carinici počeli su danas oko podneva da puštaju kamione iz pravca Mađarske, koji su više dana stajali zbog zabrane ulaska u zemlju usled nevremena.

Na mađarskoj strani potvrđeno je izveštaču Tanjuga da je oko podneva krenulo puštanje kamiona, dok je putnički saobraćaj propuštan i ranije.

Na mađarskoj strani kolona kamiona duga oko pet kilometara čeka na ulazak u Srbiju. Više stotina kamiona nalazi se pored puta spremno za nastavak puta posle višednevne pauze.

Puštanje kamiona usledilo je nakon što je otvoren za saobraćaj autoput Novi Sad - Subotica.

Taj deo autoputa bio je zatvoren za saobraćaj u oba smera od 1. februara zbog jakog vetra koji je stavarao velike nanose snega na putu na pojedinim mestima.

Po prelazu na autoput od Horgoša u oba pravca slaba je frekvencija automobila, a na izlazu iz zemlje retko se može videti i koji kamion.

U Mađarskoj, od austrijske granice pa sve do srpske vidljiv je manji intenzitet teretnog saobraćaja nego što je uobičajeno.

Od ulaska u Mađarsku iz Austrije pa sve do Srbije na autoputu stoji obaveštenje da su prelazi ka Srbiji zatvoreni za teretni saobarćaj.

Kamioni koji se kreću kroz Mađarsku pretežno su domaćih registarskih tablica ili rumunskih, dok je retko videti bugarske, turske ili srpske kamione.

Na pojedinim parkiralištama nalaze se srpski kamioni koji su danima čekali da se otvori autoput kroz Srbiju.

Kako su vozači iz Niša i Čačka na jednom odmaralištu na oko 12 kilometara od prelaza Horgoš rekli, oni čekaju još od petka da nastave svoj put.

Oni su od petka zastali kod Budimpešte, a danas, pošto su čuli da se očekuje otvaranje prelaza i puta, nastavili su ka Hrogošu.

Putni pravci Velebit-Gornji Breg i B.Topola-Lipar neprohodni

Putni pravci Velebit - Gornji Breg, Bačka Topola - Lipar i Kljajićevo - Gornja Rogatica - Bački Sokolac su neprohodni, a na autoputu Granični prelaz Horgoš - Feketić snega ima od pet do 10 centimetara, saopštilo je danas Javno preduzeće „Putevi Srbije”.

Vozačima se na najopterećenijim putnim pravcima prvog prioriteta - autoputevima i na državnim putevima savetuje oprezna vožnja.

Kolovozi su vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Novog Pazara, Subotice, Zaječara, Kruševca, Pančeva i Užica.

JP „Putevi Srbije” savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i ukazuje da je zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće stvaranje poledice.

Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu, posipaju krizne deonice, a leda ima na sledećim putnim pravcima Aleksandrovac - Grčak - Drenska klisura, Vitkovo - Brus i Brzeće - Kopaonik (Jaram).

Zabrana za šlepere i kamione važi na putnim pravcima gde je obavezna zimska oprema, Bistrica - Priboj - Uvac, Jošanička Banja - Kopaonik, Aleksandrovac - Grčak - Drenska klisura, Kopaonik-Jaram, Kopaonik - Rudnica, Kraljevo - Goč i Stanišinci - Dobre vode (Goč).

Na pojedinim putnim pravcima ima odrona, a magle ima na putnim pravcima Paraćin - Zaječar - Vrška Čuka, Brestovac - Selište i Borsko jezero - Bor.

Na kolovozima na prilazima graničnim prelazima snega od pet do 10 centimetara ima na R-123 - Valkanj (granica), na Kovačica - Padina -Samoš - Neuzina - Sečanj - Jaša Tomić - granica sa Rumunijom i na državna granica - Feketić.

Snega od pet centimetara ima na kolovozima na prilazima graničnim prelazima na kolovozima Majdanpek - Bugarska granica (Mokranje) i na Sjenica - Bare - Kumanica - Crna Gora.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču i Divčibarama su prohodni, ugaženog snega ima do pet centimetara, obavezna je zimska oprema, navedeno je u saopštenju.