Vesti
Društvo i ekonomija
Sestre i pacijenti uplašeni zbog šuge
06.02.2014. 20:00
Izvor: Blic
Sestre i pacijenti uplašeni zbog šuge
Posete Klinici za gastroenterologiju KCS od danas su zabranjene jer je šugom zaraženo 13 zaposlenih, 12 medicinskih sestara i jedan pomoćni radnik.
- Izvor infekcije je pacijent koji je smešten na intenzivnoj nezi klinike, a zaraženo je osoblje koje je proteklih dana bilo u kontaktu sa njim. Oni su pod kontrolom lekara specijaliste dermatovenerologa i svi su poslati na kućno lečenje - kaže dr Vesna Mioljević, načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija KCS.
Na intenzivnoj nezi od utorka su zabranjene posete kao i prijem novih pacijenata, a od danas nema poseta na celoj Klinici za gastroenterologiju.
Kod pacijenta koji je “rezervoar infekcije” pre četiri dana dijagnostikovana je “norveška šuga”, koja je prema rečima dr Mioljević infektivnija od klasičnog oblika.
Ona je dodala da među pacijentima nema zaraženih, ali će svi sa intenzivne nege koji su sa zaraženim bili u kontaktu, a kojima zdravstveno stanje dozvoljava, biti otpušteni kući.
- Na odeljenju intenzivne nege ostaće pacijent kod koga je dijagnostikovana šuga i jedan pacijent koji zbog svog zdravstvenog stanja ne može biti upućen na kućno lečenje - objašnjava doktorka.
U toku jučerašnjeg dana na svim spratovima bolnice vrata soba širom su bila otvorena, pacijenti su šetali hodnicima, a zaposleni radili su uobičajenim tempom.
Ipak medicinske sestre priznale su ekipi “Blica” da su uplašene i da ne znaju ko je zaražen, odnosno ko je sve bio u kontaktu sa pacijentom koji nosi infekciju.
- Čule smo da su neke koleginice zaražene i da su vraćene kući, ali ne znamo o kome se tačno radi. Ko zna koliko nas je bilo sa njim u kontaktu, pa i ne znamo da smo bolesni - tihim glasom rekle su nam medicinske sestre sa ove Klinike.
Svi zaposleni juče su do kraja dana bili na pregledu kod dermatovenerologa.
- Bićemo testirani, ali problem je što se ova bolest ne može dijagnostikovati do inkubacije, pa ovo može potrajati nedeljama - rekla nam je M. Đ., koja je zaposlena na Odeljenju.