Vesti
Društvo i ekonomija
Mirović: Za sada dve plate za radnike Fabrike vagona
10.02.2014. 20:00
Izvor: Blic
Mirović: Za sada dve plate za radnike Fabrike vagona
Vlada Srbije će radnicima Fabrike vagona u Kraljevu u narednom periodu isplatiti dve minimalne zarade, najavio je danas vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović.
Vlada će to učiniti u cilju privremene finansijske konsolidacije Fabrike vagona, a u skladu sa raspoloživim sredstvima, rekao je Mirović na sastanku sa predstavnicima fabrike, lokalne samouprave i zastupnicima državnog kapitala u tom preduzeću.
Ministarstvo privrede, predstavnici sindikalnih organizacija i rukovodstva Fabrike vagona iz Kraljeva intenziviraće dijalog u cilju potpisivanja memoranduma kojim će biti utvrđeni rokovi i mehanizmi kojim će Ministarstvo privrede pomoći u rešavanju problema socijalnog programa i realizacije otpremnina.
Vlada Srbije će pokrenuti postupak kontrole poslovanja i utroška sredstava u tom preduzeću, a predstavnici sindikata obratiće se radnicima ovog preduzeća sa molbom da privremeno obustave proteste, saopštilo je Ministarstvo privrede.
Nezadovoljni radnici Fabrike vagona jutros su blokirali prugu kod Starog groblja u Kraljevu.
Štrajkači zahtevaju isplatu između 18 i 20 zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za poslednje tri godine.
Radnici su u štrajku poslednjih osam meseci, a za to vreme nisu dobili ni dinara. Inače, blokade saobraćajnica u Kraljevu počele su pre nedelju dana.
Kompletan menadžment Fabrike vagona, na čelu sa direktorom Zoranom Bogdanovićem, u subotu je podneo ostavku.