Vesti
Društvo i ekonomija
Samo jedna ponuda na drugom tenderu za imovinu KAP-a
17.02.2014. 20:00
Izvor: Blic
Samo jedna ponuda na drugom tenderu za imovinu KAP-a
Na drugi tender za prodaju imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), po početnoj ceni od 28 miliona evra, dostavljena je jedna ponuda, a javno otvaranje je zakazano za četvrtak, 20. februara.
Ponude su se mogle dostavljati danas do 16 časova. Stečajni sudija Dragan Rakočević kazao je da je jedinu ponudu, najverovatnije, dostavila nikšićka kompanija Uniprom, koja je učestvovala i na prvom tenderu.
On je, kako prenose podgorički mediji, rekao da će se konačna imena ponuđača ipak znati u četvrtak, jer postoji mogućnost da do tada poštom stigne još neka ponuda.
Stečajna uprava objavila je 18. januara drugi oglas za prodaju imovine KAP-a po početnoj cijeni od 28 miliona eura, pošto nije bila zadovoljna ponudama na prvom tender raspisanom 6. decembra.
Prvi oglas za prodaju imovine nekadašnjeg najvećeg crnogorskog industrijskog giganta bio je raspisan 6. decembra, po početnoj ceni od oko 52 miliona eura.
Ponude za kupovinu imovine KAP-a na tom tender dostavili su nikšićki Uniprom, Get Sales sa sedištem u Londonu, iza koje stoji nemački HGL, kao i Alemani Trade iz Beograda.
Uniprom je ponudio 28,5 miliona evra, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona evra.
Firma Get Sales je za deo imovine KAP-a nudila 5,1 hiljadu evra, ali i 700 miliona evra investicija i zapošljavanje tri hiljade radnika.
Kompanija Alemani Trade iz Beograda bila je zainteresovana za kupovinu 22 vagona, za koje je ponudila 178 hiljada evra.
Konačnu reč o eventualnoj prodaji KAP-a ipak daće Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je usvojen u decembru prošle godine.
Stečaj u KAP je uveden 8. jula prošle godine, čime je dotadašnji ruski partner izgubio pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a u iznosu od preko 230 miliona evra, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.
Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čije je nastavljena agonije te nekada najveće crnogorske fabrike.
Potraživanja poverioca KAP-a iznose preko 360 miliona evra.
Ruska Centralno-evropske aluminijumske kompanije tužila je u međuvremenu Vladu Crne Gore zbog dešavanja u KAP-u, tražeći odštetu od 100 miliona evra.
To je druga tužba firmi u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske, pošto je ranije EN plus grupa najavila da će podneti tužbu tešku 93 miliona evra arbitražnom sudu u Frankfurtu protiv Vlade Crne Gore, zbog, kao je navedeno, neispunjenih obećanja i izgubljenog profita kompanije u poslu sa KAP-om.
Vlada Crne Gore saopštila je da su obe tužbe neosnovane, navodeći da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.