Vesti
Društvo i ekonomija
Niža stopa kriminaliteta u Novom Sadu
07.03.2014. 20:00
Izvor: RTS
Niža stopa kriminaliteta u Novom Sadu
Od kada je kao ispomoć u Novom Sadu angažovano dodatnih 200 policajca, stopa kriminalteta opala za 22 odsto, rekao direktor policije Milorad Veljović. Tokom godine biće dopunjen broj policajaca koji nedostaju, kako u Novom Sadu, tako i u drugim gradovima, rekao Veljović.
Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je u Novom Sadu, od kada je na ispomoć u održavanju bezbednosti u tom gradu angažovano dodatnih 200 policajaca, stopa kriminaliteta smanjena za 22 odsto, a broj dnevnih incidenata smanjen za 10 do 15 odsto.
Smanjenje stope kriminaliteta od 22 odsto, po Veljovićevim rečima, pokazatelj je da je prisutnost policije izuzetno važna kada je reč o preventivi krivičnih dela.
Veljović je sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici prisustvovao smeni angažovanih policajaca na čije mesto su došli novi, koji će u Novom Sadu biti do sredine aprila.
Obraćajući se policajcima, Veljović je rekao da su ga obradovali rezultati koji su postignuti od kada su angažovane dodatne policijske snage, istakavši da će predložiti da se za predhodni mesec svima njima koeficijent plate poveća za 20 odsto.
Dodao je da se nada da će oni policijaci koji nasleđuju svoje kolege na poslovima bezbednosti u Novom Sadu takođe "zaraditi svojih 20 odsto povećanja na platu".
"Tokom 2014. godine biće dopunjen broj policajaca koji nedostaju, kako u Novom Sadu, tako i u drugim gradovima gde je uočena potreba za njihovim većim angažovanjem", rekao je direktor policije.
Veljović je naveo da će policajci uskoro dobiti nove uniforme i da će to biti standard, odnosno da će odjednom dobiti kompletnu opremu, a ne kao što se dešavalo da dobiju bluze, a nakon nekoliko meseci pantalone ili drugu opremu.
"Policija će uvek biti neko ko vodi računa o bezbedonsti građana i pojedinci koji iskaču iz sistema nikada neće biti merilo rada policije", rekao je Veljović.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da neosporno da su policajci koji su dodatno angažovani ostvarili vidne rezultate.
Vučević je rekao da je očigledno da građani vole da vide u svojoj blizini uniformisanog policajca, jer im to uliva sigurnost, naglasivši da je direktor policije pravovremeno odreagovao na njegovu inicijativu za angažovanjem dodatnih policajaca što se, kako je ocenio, pokazalo ispravnim.
"Da nije bilo onog slučaja od pre neki dan kada je došlo do pucnjave na Novom naselju imali bismo potpuno mirnu situaciju u odnosu na prethodni period", naveo je Vučević.
Prema njegovim rečima, pravosudni organi moraju da izveštavaju javnost o svom radu i ne sme da se desi da policija po nekoliko puta razotkriva jedne te iste kriminalce, a da ih sudovi konstatno puštaju na slobodu.
"Nije ovo nikakvo mešanje u rad sudstva, jer sudstvo je nazavisno ali ne od građana i mora da podnese izveštaj građanima o svom radu", dodao je Vučević.
Kompletna smena dodatno angažovanih 200 policajaca završiće se u naredna dva do tri dana, a prva grupa polaznika Centra za osnovnu obuku policajaca sredinom aprila već će biti na novosadskim ulicama.
Ukupno 350 novih policajaca do kraja godine biće angažovano u Novom Sadu, odnosno obuhvatiće tri klase Centra za osnovnu obuku policajca u Sremskoj Kamenici.