Vesti
Društvo i ekonomija
Izvođač radova za Južni tok do kraja aprila
13.03.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Izvođač radova za Južni tok do kraja aprila
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da u gradnji gasovoda Južni tok u Srbiji nema "suštinskog kašnjenja" i da će do kraja aprila biti određen izvođač radova.
"Jednostavno, sada imamo neko kašnjenje početka radova od oko 30 dana. Kad se setimo Severnog toka, kada je rok za završetak bio 2005. godina, a on je pušten u pogon 2011, možemo reći da kašnjenje od mesec dana nije nešto oko čega treba dizati buku", rekao je Bajatović u intervjuu za novi broj nedeljnika "Vreme".
Bajtović je istakao da je rešeno pitanje zajma za finansiranje projekta, urađen idejni projetak i sve spremno za eksproprijaciju zemljišta.
"Veoma brzo ćemo imati kompletnu dokumentaciju za gradnju kroz Srbiju. Mi ćemo iduće nedelje dobiti i građevinsku dozvolu za Treću deonicu Južnog toka (od bugarske granice ka severu Srbije)", rekao je on.
Bajatović je dodao da je ostalo pitanje dokapitalizacije Srbijagasa, za koju je ugovor sa Gaspromom je na stolu u Ministarstvu finansija.
"Iznos kredita je 275 miliona evra, fiksna kamatna stopa je 4,25 odsto, na 15 godina otplate", rekao je on i dodao da je najbolje što je Srbijagas mogao da dobije finansijskom tržištu : eurolibor, plus 6,2 do 6,7 odsto, na pet godina zbog niskog kreditnog rejtinga Srbije.
Naravno da je bolje, istakao je Bajatović, uzeti kredit na 15 godina sa grejs periodom do početka radova i sa nižom i fiksnom kamatom, a sav rizik kredita ostaje Gaspromu.
Kako je objasnio, novac za dokapitalizaciju služiće za tekuće poslovanje, da se daju avansi za "duge nabavke" (cevi i kompresorske stanice) i da se daju avansi izvođačima radova.
"Znači do kraja aprila će biti izabran izvođač radova na Južnom toku kroz Srbiju. Imamo inače džentlmenski dogovor da maksimalno angažujemo sve kapacitete Srbije za uvođenje domaćih podizvođača. Taj dogovor ćemo ugraditi i u osnovni ugovor", rekao je Bajatović za Vreme.
Po njegovoj oceni, bilo bi mnogo nepoznanica u realizaciji projekta izgradnje Južnog toka kroz Srbiju ako bi bio prihvaćen predlog Ministarstva energetike da se u postupku restrukturiranja Srbijagasa uradi vlasničko razdvajanje, a zatim i finansijsko restrukturiranje, koje bi radio IBRD (Međunarodna banka za obnovu i razvoj).
Bajatović je objasnio da se nije složio sa tim predlogom i zbog "specijalnih odnosa sa Rusima"
On je kazao da "nije zakucan ekserom za fotelju direktora Srbijagasa", ali da bi mogao da i dalje sebe zamisli u na toj poziciji, čak i ako Socijalistička partija Srbije, čiji je funkcioner, ne bude u Vladi Srbije.
"Po novom zakonu mi odgovaramo svojom imovinom za rezultate preduzeća, pa bih se morao još jače boriti da Srbijagas normalno radi, da se preko njega ne vodi socijala. Sada treba imati petlju pa sesti u fotelju direktora javnog preduzeća, gde treba da slušate političke strukture, a da istovremeno budete profitabilni", kazao je Bajatović.