Vesti
Društvo i ekonomija
Srbi će Norvežanima graditi drugi najveći most
02.04.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Srbi će Norvežanima graditi drugi najveći most
Srpska firma VNG iz Novog Sada će sledeće godine početi da gradi drugi najveći most u Norveškoj, koji će biti dugačak 1.533 metara.
Most Hlogaland će imati glavni raspon od 1.145 metara i taj infrastrukturni objekat će se protezati duž Rombaksfjordena, u opštini Narvik u okrugu Nordland, objavljeno je na zvaničnom sajtu Norveške u Srbiji.
Srpska firma zajedno sa kineskom kompanijom za čelik Sećuan road and bridž grup ima ugovor sa Norveškom upravom za puteve vredan milion evra. U pitanju je jedan od tri glavna ugovora.
"Ovaj projekat je veoma interesantan pošto je reč o prelepom mostu", rekla je direktorka firme VNG, Zorana Brankovina, izrazivši zadovoljstvo što je njena firma pobedila na tenderu.
Ta srpska firma ima višegodišnje iskustvo građenja mostova u inostranstvu i učestvovala je u izgradnji mosta na Savi preko Ade Ciganlije.
Prema njenim rečima, kompanija koja zapošljava 30 radnika je spremna za nastup na norveškom tržištu.
Put E6 od Narvika do Bjerkvika je krivudav i u lošem stanju, zbog čega se tu dešavaju saobraćajne nezgode. Projekat ima za cilj da poveća bezbednost tog puta i transport u tom regionu.
Most treba da bude završen 2017. godine i skratiće vreme putovanja na toj deonici za 15 do 20 minuta.