Vesti
Društvo i ekonomija
Povećanje poreza na imovinu i do 140 odsto
04.04.2014. 20:00
Izvor: Akter
Povećanje poreza na imovinu i do 140 odsto
Najveća povećanja po osnovu poreza na imovinu mogu da očekuju žitelji Kragujevca do 140 odsto, a Beograđani do 80 odsto
Uvećana poreska rešenja, najavlju predstavnici opština po Srbiji, stizaće od 15. maja ili čak u junu, što znači tek za treću ratu, dok će rešenja za drugu ratu biti tzakođe akontaciona.
Druga rata poreza na imovinu treba da se plati do 15. maja, a akontaciona rešenja stižu ovih dana.
U lokalnoj poreskoj administraciji u Subotici podsećaju da je rok za podnošenje poreskih prijava produžen do 30. juna, pa rešenja o utvrđivanju iznosa neće biti doneta do 15 maja, kada dospeva druga rata ovogodišnjeg poreza. Oni dodaju da će građani plaćati dve akontacione rate, na bazi prošlogodišnjih rešenja, a tek u trećem rešenju videće se da li i ko treba da uplati razliku.
Šefica službe poreske administracije u Subotici, Anka Trifunović, navela je Tanjugu primer stana od 60 kvadrata, starog 30 godina, u prvoj zoni, za koji je prošle godine porez je bio oko 11.700 dinara, i dodala da se taj iznos umanjivao za 50 odsto ako obveznici u tim stanovima i stanuju, što iznosi 5.800. Ove godine će, kako kaže, iznos biti uvećan za 80 dinara.
Veći porez, mogu očekivati vlasnici stanova u potkrovljima, kaže Trifunović, kojima se umesto dosadašnjih 70 odsto oporezuje ukupna površina, a može se očekivati povećanje i u četvrtoj zoni za oko 21 odsto.
Vlasnici kuća od čvrstog materijala mogu očekivati smanjenje poreza do sedam odsto, a od mešovitog povećanje za 15 odsto, dok će takozvane "nabijenice" biti za 60 odsto više oporezivane, objašnjava ona.
U Beogradu će porez biti do 80 odsto veći, dok će prva rešenja stizati danas, u opštini Savski Venac, a u ostale opštine će stići do 15. maja, kažu u gradskoj Uparavi prihoda za RTS.
Za stan od 50 kvadrata, u prestonici, porez u prvoj zoni veći za 80 odsto i iznosi 6.500 dinara, dok je za novi stan na istoj lokaciji, prenosi RTS, uvećanje 16 odsto, ali je u tom slučaju iznos poreza duplo veći.
Jovan Simović, načelnik Poreske administracije u Kraljevu, kaže za Tanjug da bi se za građane porez na imovinu kretao u visini prošlogodišnjeg, sa tolerancijom 10 do 15 odsto, više ili manje, zavisno od starosti objekta.
Simović dodaje da će porez za stan od 60 kvadrata u centru Kraljeva iznositi 11.225 dinara. Sa mogućim umanjenjem od 50 odsto, precizirao je, to bi iznosilo 5.600 dinara, ako je godina izgradnje 2000.
Šef odseka za naplatu i kontrolu javnih prihoda u Kruševcu Mirjana Milanović, rekla je Tanjugu da bi građani prva rešenja sa novim obračunom trebalo da dobiju u junu. Na novi stan u prvoj zoni Kruševca, od 60 kvadrata, platiće se ove godine za 19 odsto veći porez, odnosno 4.579 dinara, navela je ona. Za stanove u drugoj zoni biće veći porez za 30 odsto, a u trećoj za čak 80 odsto. Milanović napominje da u trećoj zoni ima mnogo više vlasnika kuća kojima će se poreska davanja smanjiti za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Porez na imovinu u Kragujevcu u proseku će biti uvećan za 63 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok će za stan od 60 kvadratnih metara, u ekstra zoni, biti veći za čak 140 odsto, rekla je predstavnica kragujevačke Poreske uprave Sanja Stanojević.
"Preliminarni procenat uvećanja poreza na imovinu u ovoj godini u odnosu na prošlu iznosi 63 odsto", rekla je ona Tanjugu.
Prema njenim rečima, za stan od 60 kvadrata u ekstra zoni, star 41 godinu, umesto 3.168 dinara vlasnik će u ovoj godini platiti porez u iznosu od 7.709,18 dinara, što je 140 odsto više. U drugoj zoni, porez za stan, iste kvadrature, star 39 godina, iznosiće 6.841, što je za 124 odsto više nego u prošloj godini kada je trebalo platiti 3.052 dinara.
Stanojević je navela da i u Kragujevcu pravo na poreske olakšice od 50 odsto, a najviše 20.000 dinara, imaju obvezici koji stanuju u stanu ili kući koja se oporezuje, a stariji od 65 godina, koji stanuju u objektu porez se umanjuje za 75 odsto.
Leskovac je jedan od retkih gradova gde članovi Gradskog veća nisu prihvatili predlog Vlade Srbije o povećanju poreza na imovinu po zonama. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ocenjuje da je taj predlog išao na štetu građana koji žive na periferiji i on očekuje da nova vlada donese bolje rešenje.
Član Gradskog veća Novog Sada Dejan Mandić kaže taj grad masovno štampa rešenja koja bi građani trebalo da dobiju u drugoj polovini maja ili početkom juna. On je dodao da se u novouvedenoj petoj zoni nalaze najudaljenija naselja i tu će porez biti niži nego do sada.
"Za stan od 60 kvadrata u centru grada, u prvoj zoni vlasnici mogu očekivati povećanje poreza od hiljadu do hiljadu i po dinara, ali će zato vlasnici stanova recimo u trećoj, četvrtoj ili petoj zoni za porez morati da uzdvoje manje novca", kazao je Mandić.
Koliki će biti iznos za porez po novim rešenjima, prema rečima predstavnika gradskih vlasti, zavisiće od zone, kvadrature, od toga da li je reč o novoj ili staroj gradnji, da li neko u stanu ili kući živi ili ne.
Procena vrednosti nekretnine radiće se na osnovu tržišne, umesto, kao do sada, na osnovu knjigovodstvene vrednosti (što važi samo za privredu), a za građane će to biti na osnovu realne tržišne vrednosti.
Pravo na umanjenje od 50 odsto imaju oni koji žive u stanu koji se oporezuje, građani preko 65 godina starosti.
Maksimalna, zakonom predviđena stopa, kada je reč o porezu na imovinu iznosi do 0,4 (za privredu) i do dva odsto za građane.