Vesti
Društvo i ekonomija
Ratel: Zastarevaju prijave protiv pirata
10.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Ratel: Zastarevaju prijave protiv pirata
Zbog nekativnosti sudova zastarelo je 148 od 349 prekršajnih zahteva protiv emitera koji rade bez dozvola ili krše zakon, objavila je Republička agencija za elektronske komunikacije Srbije.
Direktor Ratela Milan Janković rekao je da su legalne televizijske i radio stanice dovedene u neravnopravan položaj zbog tih "pirata", koji rade subotom i nedeljom i uzimaju prihode iz ionako malog segmenta (oglašavanja) koji se svakog dana sve više smanjuje, prenosi agencija Beta.
"Od 2006. godine, kada smo poočeli sa uređenjem radio difuzije, broj televizijskh stanica se smanjio za 30, a radio stanica za 50", naveo je direktor Ratela, napominjući da u Srbiji legalno radi više od 120 televizija i skoro 309 radio stanica.
Janković je izrazio nezadovoljstvo zbog zastarevanja velikog broja prijava koje su podnete protiv "piratskih" emitera i istakao da to u najmanju ruku nije korektno zbog legalnih emtera, kao i zbog Ratela koji je u pripremu prijava uložio veliki trud i skupe resurse.
Prema Ratelu, u 2012. godini za 34 predmeta nije bilo doneta odluka, a u većini nije bilo nikavih aktivnosti sudova, tako da se i tu može očekivati zastarelost prijava.
"Očekujemo da novi zakoni iz oblasti eletronskih medija doprinesu tome da se to ne nastavi sa zastarevanjem prekršajnih prijava", rekao je Janković.