Vesti
Društvo i ekonomija
EU preispituje Južni tok kroz Srbiju
24.04.2014. 20:00
Izvor: Blic
EU preispituje Južni tok kroz Srbiju
Sekretarijat Energetske zajednice Evropske unije zatražio je od Saveta EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji gasovoda Južni tok, koji je Srbija zaključila sa Gaspromom.
Sekretarijat se na ovu meru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahteve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija Srbijagas i Jugorosgas, koje su nosioci posla na deonici Južnog toka kroz Srbiju, navosi se u juče izdatom saopštenju Sekretarijata EZ.
Prema mišljenju EZ, ugovori koje je Srbija sklopila sa Gaspromom krše takozvano "pravilo nevezivanja" koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa.
Stoga je Sekretarijat, nakon što je Beograd ignorisao njihove primedbe, zatražio mišljenje od Ministarskog saveta EU, dodaje se u saopštenju.
Ukoliko proceni da je Srbija u prekršaju, Savet može da donese političku odluku o daljim koracima u vezi sa ovim problemom.
Evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger, do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je GaSprom sklopio sa nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.
Ova tema trebalo je da bude na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize.
Brisel do danas nije odgovorio na jučerašnji predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se pregovori o snabdevanju EU ruskim gasom održe 27. aprila u Moskvi.

EK: Pitanje obustave Južnog toka se ne postavlja
Pitanje obustave realizacije projekta gasovoda Južni tok se ne postavlja, rekao je danas ruskim novinarima direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za energetiku Dominik Ristori.
- U ovom momentu to se ne razmatra. Sada je važno da se obnove politički uslovi za neophodnju saradnju između EU i Rusije i mi radimo u tom duhu - objasnio je on i dodao da se u sadašnjim uslovima svi pregovori nastavljaju.
Prema njegovim rečima, ministarski sastanak o pitanju gasa između Rusije, EU i Ukrajine, najverovatnije će se održati u Briselu početkom sledeće nedelje.
Ranije danas je predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov, istupuajući na međunarodnoj konferenciji o energetskoj politici Evropske unije u Brižu izrazio je nadu da će se pravne prepreke Evropske komisije za realizaciju Južnog toka rešiti do kraja sledeće godine.
Realizacija projekta i izgradnja se nastavljaju. Prva linija gasovoda bi trebalo da bude gotova do kraja naredne godine. Do tada će se, kako se nada Čižov, sva pitanja koja se odnose na pravne aspekte u vezi sa postojećim međudržavnim sporazumima, zaključenim između Rusije i zemalja-učesnica u projektu Južni tok i normama Trećeg energetskog paketa biti rešeni.