Vesti
Društvo i ekonomija
Učešće aktivnih kartica svega 48 odsto
06.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
Učešće aktivnih kartica svega 48 odsto
Na kraju prvog kvartala 2014. godine u Srbiji je izdato šest miliona kartica, međutim učešće aktivnih kartica iznosi svega 48 odsto, kazao je danas predsednik Grupacije za razvoj platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS) Obrad Sikimić.
Sikimić je na otvaranju 12. po redu savetovanja o platnim karticama, kazao da zabrinjava povećanje docnje po osnovu korišćenja kreditnih kartica koje je krajem aprila 2014. iznosilo 14,6 odsto, na kraju 2013. 14 odsto, a na kraju 2012 12,1 odsto.
Prema njegovim rečima, zabeležen je trend smanjenja broja kreditnih kartica, započetk krajem 2008. godine, kao i smanjenje transakacija i prometa kreditnim karticama.
Prevare sa platnim karticama postaju sve sofisticiranije i pomeraju se ka internet trgovini, dodao je Sikimić.
- U uslovima krize u Srbiji zabeleženo je usporavanje ulaganja u nove tehnologije. Ipak, u narednom periodu, očekuje se da će kroz uvodjenje novih tehnologija biti pružena bolja usluga korisnicima kartica i trgovcima, kao i ostavrena veća bezbednsot celog sistema bezgotovinskog plaćanja - istakao je Sikimić.
Kada je reč o korišćenju beskontaktne tehnologije u plaćanju, Sikimić je kazao da je ono prisutno u Srbiji, bilo da se ostavruje putem mobilnih telefona, bilo samim karticama ili stikerima.
Potpredsednik PKS Slobodan Samadržić je kazao da je korišćenje platnih kartica važno u cilju smanjenja gotovog novca u opticaju, legalizacije novčanih tokova i suzbijanja sive ekonomije.
Samardžić je podsetio da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o platnim uslugama, kojim je regulisano i poslovanje platnim karticama.
Prema njegovom mišljenju, posebno je bitno da taj Zakon obezbedi efikasnost platnog prometa, kao i da stvori pretpostavke za efikasno uključivanje našeg platnog sistema u jedinstveni evropski platni sistem, ulaskom Srbije u EU.
Pomoćinik direktora Nacionalnog centra za platne kartice Narodne banke Srbije Jasmina Sstambuk je navela da u promovisanju platnih kartica kao efikasnog instrumenta plaćanja glavnu ulogu imaju nove tehnologije.
Prema njenim rečima, upravo nivo tehnologija koje se koriste u sistemu platnih kartica Srbije na nivou je razvijenih zemalja EU.