Vesti
Društvo i ekonomija
Nemci možda ulože u EPS
12.06.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Nemci možda ulože u EPS
Ministar privrede Dušan Vujović rekao je sinoć da su Srbija i Nemačka ušle u novu fazu ekonomskih odnosa.
On je nagovestio mogućnost dolaska velikih nemačkih investitora koji bi mogli da ulože i u Elektroprivredu Srbije.
"Imamo mnogo prostora da unapredimo stvari, trebaće neko vreme, ali je moguće da dođu mega investicije", kazao je Vujović za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodao da bi veliki nemački investitori mogli da ulažu u oblasti telekomunikacija, moderne tehnologije i metalske industrije.
"Moguće su investicije i u Elektroprivredu Srbije, dakle ne privatizacija, već investicije, kako bi struja postala izvozni proizvod", kazao je ministar.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je započeo posetu Berlinu, gde je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel najviše razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje, a za danas je najavljen sastanak sa nemačkim privrednicima.
Vujović je istakao da je za dolazak velikih investicija iz Nemačke neophodno da se napravi iskorak u poslovnom okruženju.
"Nalazimo se u ključnoj fazi odnosa dve zemlje, jer bi trebalo da ispunimo ono što smo predvideli - kompletiramo reforme, obezbedimo transparentnost u radu i donesemo zakone", rekao je Vujović.
Govoreći o Zakonu o radu, ministar je kazao da se taj zakon nalazi u zoni između starog, socijalističkog modela u kojem ne postoji tržište rada i budućeg modela koje predviđa tržište rada, zaštitu prava radnika, mobilnost i vitalnost, kao što to imaju razvijene zemlje.
"Mi hoćemo da budemo istovremeno i Japan i Švedska i Mekisko, to je nemoguće", kazao je on.
Vujović je ocenio da je problem što radnici, sindikati, država i privreda ne uspevaju da se dogovore i pronađu idealnu varijantu zakona.
"Radnici insistiraju na statici, ali oni moraju da razumeju da nema statike u tržištu koje se menja, ljudi treba da budu sigurni u hodu, ali ne da budu sigurni u rovovima,... jer oni pokušavaju da iz nekih rovova da brane svoje interese", rekao je ministar privrede.