Vesti
Društvo i ekonomija
Kazne za krivce zbog problema s izvozom mesa
16.06.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Kazne za krivce zbog problema s izvozom mesa
Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da očekuje da će vrlo brzo biti normalizovan izvoz svinjskog mesa iz Srbije u Rusiju.
Ona je navela i da će krivci biti identifikovani i sankcionisani u slučaju da je bilo eventualnih zloupotreba.
Ona je kazala da naše nadležne službe intenzivno sarađuju sa ruskim kolegama kako bi se otklonili neporazumi i uspostavio raniji režim trgovine.
Bogosavljhević-Bošković je napomenula da je trenutno ograničen izvoz svinjskog mesa bez kostiju, svinjskih kožica i masnoće jestivih organa na tržište carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana.
Izvoz svinjskog mesa u trupovima, polutkama i četvrtinama, gde je vidljiv žig veterinarske inspekcije, odvija se normalno, rekla je ministar novinarima u Palati Srbije, gde se održava ministarski sastanak o regionalnoj saradnji u oblasti zaštite od popolave u slivu reke Save.
Bogosavljević-Bošković je podsetila da su ruski inspektori konstatovali da je povećan izvoz svinjskog mesa iz Srbije od januara na ovamo, što je izazvalo sumnju da se iz Srbije jednim delom izvozi sirovina poreklom iz EU.
Ona je dodala da je 27. januara uvedena zabrana uvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju zbog dijagnostikovane afričke kuge svinja u Poljskoj i Litvaniji.
Dodatnu sumnju u nepravilnosti prilikom izvoza te vrste proizvoda iz Srbije dodatno je podgrejalo to što je 29. maja ruska granična veterinarska inspekcija u jednoj pošiljci otkrila da su kao podloška korišćeni kartoni koji su na sebi imali oznake evropskog dobavljača.
Bogosavljević-Bošković je istakla da je tržište Ruske Federacije i carinskog saveza, čiji je ona deo, izuzetno važno za plasman poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Srbije.
"Naš cilj je da količnom i kvalitetom osvajamo ovo tržište i budemo njihov pouzdan poslovni partner", istakla je ministar napomenuvši da je Srbija 2011. stekla veterinarsko stanitarne uslove za izvoz svinjskog mesa i proizoda od te vrste mesa na rusko tržište.
Ona je na kraju rekla i da smatra da je reč o nesporazumu i da je korišćenje kartona sa oznakom evropskog dobavljača "obična slučajnost", ali i dodala da treba prepustiti istražnim organima da završe svoj posao i da se krivci identifikuju i sancionišu ako je bilo evenutanih zloupotreba.