Vesti
Društvo i ekonomija
Antić: Rusija će Srbiju prioritetno snabdevati gasom
20.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
Antić: Rusija će Srbiju prioritetno snabdevati gasom
Ruska federacija će prioritetno snabdevati Srbiju zemnim gasom, pogotovo u zimskom periodu, bez obzira na to što se Rusija i Ukrajina nalaze u vrlo osetljivoj fazi odnosa u vezi transporta ruskog gasa preko ukrajinske teritorije, izjavio je danas Tanjugu ministar energetike i rudarstva, Aleksandar Antić.
Antić, koji je danas u Moskvi razgovarao sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom, preneo je uveravanja ruske strane da će snabdevanje Srbije gasom biti prioritet za Rusiju, s obzirom da su energetski bilansi Srbije ozbiljno ugroženi poplavama koje su zadesile našu zemlju.
"Moram reći da smo veoma otvoreno analizirali sve moguće scenarije i da smo dobili jedno snažno uveravanje, naših ruskih partnera da će u svakom od tih scenarija postojati prioritet s njihove strarne da se za Srbiju obezbede neophodne količine gasa u vremenu pred nama", kazao je Antić.
Ministar je predočio da je postignut dogovor da se nastavi sa punjenjem podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, koje je za sada napunjeno na oko 60 procenata ukupnih kapaciteta, koji iznose 450 miliona metara kubnih.
"To će se u danima i nedeljama pred nama nastaviti i intenzivirati. Ali, ponavljam ono što je za mene kao ministra energetike najvažnije je to što smo dogovorili da intenzivno zajednički pratimo situaciju, i da u odnosu na sve moguće scenarije, obezbeđujemo potrebne količine gasa za Srbiju u vremenu pred nama, pre svega u zimskom periodu", istakao je Antić.
Srpski ministar nije krio zadovoljstvo zbog izražene podrške ruske strane, koja razume položaj Srbije kojoj su ključni ugljenokopi poplavljeni, upozorivši da naša zemlja u ovom trenutku objektivno nema alternativne puteve za snabdevanje gasom.
Antić je preneo da je sa ministrom Novakom, koji je i kopredsednik mešovitog komiteta Srbija-Rusija, razgovarao i o potrebi da se ukupni ekonomski odnosi dve zemlje podignu na viši nivo, napominjući da je sugerisano da srpska privreda treba sa daleko više energije da pokuša da se nametne na ruskom tržištu.
"Ovaj politički i ekonomski trenutak je pogodan za nastup srpskih firmi i srpskih proizvoda na ruskom tržištu, i ta spremnost ruske strane je nešto što bi zaista trebalo da iskoristimo na što bolji način. Njih interesuje saradnja sa Srbijom u oblasti poljoprivrede. Interesuje ih učešće naših građevinskih firmi na ruskom tržištu, tako da ja očekujem da će se preko mešovitog komiteta ta saradnja unaprediti u vremenu pred nama", rekao je on.
Antić je najavio da će kolegama u Vladi Srbije preneti takvu inicijativu i spremnost ruske strane da se intenzivira i poveća naše prisustvo na ruskom tržištu, što kroz izvoz određenih proizvoda koji su za njih interesantni, pre svega poljoprivrednih, što kroz aktivnosti srpskih preduzeća na ruskom tržištu.