Vesti
Društvo i ekonomija
Helsinški odbor: Izbor Krestića na čelo SANU bio bi opasan čin
25.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
Helsinški odbor: Izbor Krestića na čelo SANU bio bi opasan čin
Beograd - Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je danas da bi eventualni izbor akademika Vaslija Krestića za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) bio "retrogradan i opasan čin", jer bi time najkonzervativnije nacionalističke struje unutar te institucije dobile "svog čoveka" za predsednika.
Odbor je upozorio da bi pobeda "te struje" u SANU bila u suprotnosti s državnom politikom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, jer bi značila "ohrabrenje intelektualnim krugovima koji se protive tim procesima".
Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, Krestić je jedan od ključnih autora Memoranduma SANU, kojim su akademici kreirali ideološku osnovu predratne i ratne propagande u Srbiji osamdesetih i devedestih godina.
"Sinhronizovani intervjui sa Krestićem, objavljeni tokom vikenda u najznačajnijim dnevnim listovima u Srbiji, signaliziraju početak kampanje nacionalisticke struje SANU", piše u saopštenju.
Helsinški odbor je najoštrije osudio objavljivanje tih intervjua, ocenivši da se time pojedini državni mediji u Srbiji uključuju u promovisanje "najretrogradnijih političkih ideja, karakterističnih za ratne devedesete".
"Krestić nastupa sa izrazito nacionalističkih pozicija i zagovara stavove koji su Srbiju doveli u ratni sukob sa drugim republikama i narodima i podsticali na ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva, etničko čišćenje i genocid", upozorava Odbor.
Dodaje se da se SANU, tokom mandata predsednika Nikole Hajdina, distancirala od "memorandumske grupe" kako bi vratila dostojanstvo ovoj instituciji, a da Krestić zagovara povratak SANU u dnevnu politiku s fokusom na nacionalna pitanja tretirana na način kao u Memorandumu.
"Takva politika nikada nije u potpunosti poražena. Ona je i dalje na delu, pogotovo u Vojvodini, bez obzira na zvanični proevropski kurs aktuelne vlasti. Izbor Krestića za predsednika SANU značio bi novu pobedu ove struje", navodi Odbor.
Upozorava se da je Akademija, kao najviša naučna institucija u Srbiji, moralno obavezna da "raskrinka politiku koja je dovela do istorijskog posrnuća i poraza Srbije, kao i da inicira moralnu obnovu društva, na temeljima istine i činjenica".