Vesti
Društvo i ekonomija
Oštri rezovi ili grčki scenario za Srbiju
16.07.2014. 20:00
Izvor: Akter
Oštri rezovi ili grčki scenario za Srbiju
Bivši ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da Srbija sada mora da napravi oštre rezove ili rizikuje grčki scenario, odnosno smanjenje plata i penzija za 40 odsto
"Sada je trenutak za oštre rezove, koliko god oni socijalno ili politički bili teški. Ako nastavimo da ignorišemo stvarnost i ne sprovedemo reforme, rizici su da državu dovedemo bukvalno na kolena", rekao je Krstić u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN koji izlazi u četvrtak
On je upozorio da će u tom slučaju u Srbiji biti kao u Grčkoj, gde je smanjenje penzija i plata išlo i do 40 odsto ili više.
Krstić je rekao da se s premijerom Aleksandrom Vučićem nije sporio oko cilja, a to je smanjenje budžetskog deficita za 1,5 milijardi evra (170 milijardi dinara) do kraja 2017, ali se nisu saglasili oko načina na koji će se do tog cilja doći, zbog čega je i odlučio da podnese ostavku.
Bivši ministar finansija je situaciju u kojoj se Srbija uporedio s brodom koji se ubrzano kreće ka ledenom bregu i može da napravi nagli zaokret uz rizik da neki ispadnu sa broda ili da zaokreće po malo.
"Dakle, dovoljno smo daleko od ledenog brega, i ja sam sada pritisnuo sirenu za uzbunu. Hteo sam nagli zaokret, ali oni koji donose političke odluke i koji su i izabrani od naroda da to rade, smatraju da je uputnije, ako ne i odgovornije, pokušati drugi način", rekao je Krstić.
On je istakao da su, prema njegovom mišljenju, potencijalni rizici "zaokretanja po malo" veći od socijalnog troška naglog zaokreta koji je predložio.