Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić u Boru: Država će dati 30 miliona evra za RTB Bor, ali nemojte ih baciti u bunar
17.07.2014. 20:00
Izvor: Blic
Vučić u Boru: Država će dati 30 miliona evra za RTB Bor, ali nemojte ih baciti u bunar
Premijeri Srbije i Rumunije, Aleksandar Vučić i Viktor Ponta doputovali su u Bor gde razgovaraju sa predstavnicima Udruženja Rumuna u Srbiji. Vučić je rekao da će država dati 30 miliona evra za završetak topionice u RTB Bor.
Vučić je radnicima topionice u prepunoj hali rekao, posle razgovora sa poslovodstvom RTB Bor, da se vlada našla pred izborom da proda RTB, ili da uloži dodatni napor da zavri topionicu i na taj način "kupi" budućnost basena pa da mu onda traži strateškog partnera, ali da zadrži većinsko vlasništvo.
"Ali, posle ovog dodatnog ulaganja, mora doći do ozbiljne kontrole poslovanja i do ozbiljnih ušteda, jer država nema nova za bacanje", rekao je Vučić, koji se radnicima obratio uz pomoć megafona.
On kaže da država ne bezi od toga da pomogne, ali posle ovoga, taj novac mora da počne da se vraća. Vučić kaže da zna da je on u Boru mali i da je samo Blagoje (Spaskovski, direktor RTB ) veliki, ali da ni Blagoje, ni bilo ko drugi ne sme da se igra sa državnim novcem.
- Od 2007. do 2009. niko nije brinio o radnicima, proizvodnji... U perspektivi možemo da razmišljamo o nalaženju strateškog partnera, manjinskog, jer želimo da država ima većinski paket. Država će svoje da uradi, ali niko pa ni Blagoje (Spaskovski, direktor RTB ) ne može da se igra sa novcem koji država bude dala. Mi ćemo kontrolisati kako se troši taj novac jer želimo da obezbedimo da još dve generacije radnika obezbedimo posao za njih - rekao je Vučić.
On je dodao da država raspolaže sa 15 milijardi dinara, odnosno 130 miliona evra za preduzeća u restrukturiranju i mora da brine i o onim radnicima tih preduzeća za koje se ne može naći rešenje kao za RTB Bor.
"Država neće bežati od odgovornosti, ali novac koji ćemo vam dati ne sme biti bačen u bunar", ukazao je predsednik srpske vlade.
On je podsetio da je to novac poreskih obveznika, odnosno građana Srbije i da se svaki dinar mora trošiti odgovorno.
"Nema para u državnoj kasi", rekao je Vučić i dodao da je Srbija danas prezadužena, jer su neodgovorni ljudi od 2007. do 2009. godine trošili novac kupujući glasove za izbore, umesto da su se suočili s krizom, došli među radnike i rekli da mora da se štedi.