Vesti
Društvo i ekonomija
Ugovor sa Jumkom vredan 200 miliona dinara
21.07.2014. 20:00
Izvor: Akter
Ugovor sa Jumkom vredan 200 miliona dinara
Ministarstvo odbrane i Holding kompanija pamučni kombinat "Jumko" a.d. iz Vranja potpisaće do kraja nedelje ugovor u vrednosti od 200 miliona dinara
Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je danas u Vranju sa poslovodstvom i predstavnicima sindikata razgovarao o saradnji tog preduzeća sa Ministarstvom odbrane i rešenju problema zaposlenih, koji štrajkuju zbog neisplaćenih zarada već sedam meseci, rekao je da će "Jumko", kroz taj ugovor i druge narudžbine, imati obezbeđene stabilne prihode do kraja 2014.
Prema njegovim rečima postojeći ugovor od 340 miliona dinara Vojska Srbije i "Yumco" privode kraju, a očekuje se potpisivanje novog, kao i kvalitativni prijem do sada izrađenih uniformi u Vojnotehničkom institutu.
"Dogovorili smo i da do kraja nedelje potpišemo novi ugovor sa Jumkom od 200 miliona dinara koji će biti realizovan do kraja 2014. Jumko je dobio dodatnih 200 miliona od Pošta Srbije. Očekujemo i da policija izađe sa svojom narudžbinom i time Jumko ima za 2014. obezbeđene stabilne prihode, samo jednom mora da počne i da se radi u Jumku. Znači više ne mogu da se dobijaju pare, a da se ne radi", istakao je Gašić.
Kada je reč o razgovoru sa predstavnicima sindikata, Gašić je novinarima objasnio da je obećao da će razgovarati sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem da i on što pre dođe u Vranje i da se sastane sa nezadovoljnim radnicima.
Ministar odbrane dodao je i da svi zahtevi sindikata datiraju od 2004. do 2010 i da su kritike na račun rukovodstva koje je vodilo fabriku do 2014.
"Niko od članova vlade neće dozvoliti da sve eventualne malverzacije i krivična dela ne budu kažnjena i ispitana. To mora da radi policija i tužilaštvo, to nije posao ministara. Ali sigurno da niko neće bilo koga da štiti ako je na bilo koji način oštetio radnike Jumka, Jumko i državu Srbiju", poručio je Gašić.
Generalni direktor HK PK "Jumko" a.d. iz Vranja Goran Ðorđević izjavio je da je zahvaljujući naporima Vlade Srbije, a posebno Ministarstva odbrane, to preduzeće pokrenulo proces proizvodnje.
"U Jumku trenutno radi oko 1.400 radnika. Isplaćene su tri zarade, a u toku sledeće nedelje isplatićemo još jednu zaradu. S obzirom da smo danas dogovorili ove ugovore, a u prethodnom periodu potpisali ugovore sa Poštama Srbije, a nude nam se ugovori i sa ministarstvima, i javnim preduzećima i ustanovama, vidimo dobru budućnost za Jumko. Jumko ima perspektivu i budite sigurni da ćemo ovde na jugu Srbije očuvati radna mesta u ovoj kompaniji", rekao je Ðorđević.
Predsednica sindikata ASNS u kompaniji "Jumko" Snežana Veličković podsetila je da grupa nezadovoljnih radnika štrajkuje već sedam meseci i dodala da će protest prestati kada se ispune četri uslova - isplata bar još dve minimalne plate, sprovođenje socijalnog programa, preispitivanje i povlačenje prijava prema radnicima u štrajku, kao i isplata zarada u visini od 65 odsto u periodu štrajka.
"Dobili smo obećanje da će se sve malverzacije ispitati i da će odgovarati svako ko je naneo štetu kompaniji Jumko. Zamoli smo Gašića da stupimo u kontakt sa Ministarstvom privede i kada dođe do tog sastanka nadamo se da ćemo naći kompromis, izaći iz štrajka, početi sa radom, i naći najbolje rešenje za radnike", rekla je Veličković.
Ministarstvo odbrane je od 2010. do 2013. zaključilo četiri ugovora za nabavku oko 30.000 kompleta vojničke maskirne uniforme M-10, od kojih je do sada isporučeno 23.000 kompleta, dok se isporuka preostalih 7.000 očekuje do kraja avgusta ove godine.
U toku je nabavka oko 3.300 kompleta vojničke maskirne uniforme za opremanje pripadnika Vojske Srbije i za opremanje pripadnika VS koji se upućuju u multinacionalne operacije.
Kako je saopštilo to ministarstvo, Vojska Srbije nastoji da obezbedi uniformu koja će u svemu zadovoljiti potrebe savremenog vojnika koja je istovremeno i univerzalna, odnosno da osnovni odevni predmeti iz sastava kompleta treba da mogu da se koriste u svim godišnjim dobima, vremenskim prilikama i pri raznovrsnom intenzitetu aktivnosti.
Tim pristupom, kako se ističe, obezbeđuje se potreban kvalitet uniforme i značajna ušteda novca.