Vesti
Društvo i ekonomija
Smanjenje plata i penzija ni dinar više od 10%
25.07.2014. 20:00
Izvor: Akter
Smanjenje plata i penzija ni dinar više od 10%
Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će se rebalans budžeta do 15. septembra naći u parlamentu
U ovoj godini neće biti privatizacije javnih preduzeća, jer trenutno ima prečih stvari od toga, ali će to u narednim godinama "ostati na stolu" kao stalni predlog, rekao je Vujović na konferenciji za novinare u Savezu ekonomista Srbije, nakon sastanaka ekonomista, privrednika i bankara sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Ministar je istakao da će ove godine privredna aktivnost biti u stagnaciji ili čak padu zbog ogromnih šteta od poplava, ali da će, zahvaljujući merama vlade, u narednim godinama biti ostvareno značajnije povećanje bruto društvenog proizvoda (BDP).
"Ukupne štete i ekonomski gubitak su na nivou od 1,5 milijardu evra, to je ogroman gubitak i kada se sve to uračuna u društveni proizvod... očekujemo da ćemo imati stagnantnu privredu, da neće biti rasta uopšte ili ćemo imati mali pad", kazao je Vujović.
On je istakao da očekuje da će ove mere već u narednim godinama dati značajnije povećanje BDP-a, i to jedan do dva odsto u prvoj godini (2015), odnosno dva do tri odsto dugoročnije, od 2016. godine nadalje.
Prvi korak u krupnoj fiskalnoj konsolidaciji je rebalans budžeta, koji će biti pred poslanicima u Skupštini Srbije najkasnije do 15. septembra i u toj sedmici će biti i usvojen, rekao je Vujović.
On je dodao da je planirano da do 11. avgusta budu poznati svi parametri rebalansa budžeta i da budu dogovoreni na nivou vlade, svih ministarstava i sa MMF-om.
Vujović je istakao da je važno da se rebalansom obezbedi dovoljno sredstava da se strukturne mere mogu realizovati - dovoljno sredstava za socijalne programe, nastavak politike davanja stimulacija, privlačanje novih investitora...
Vujović je kazao i da će samo deo troškova biti prebačen na plate i penzije jer će, kako je naglasio, mere biti pre svega usmerene na smanjenje sive ekonomije i to najviše na šverc cigareta.
"Efekti smanjenja plata i penzija će biti otprilike dve trećine potrebnog smanjenja deficita, a jedna trećina u smanjenju troškova", kazao je Vujović.
On je rekao i da je neophodno povećati efikasnost javnih preduzeća, jer će Srbija u suprotnom, morati da se suoči sa bolnim rezanjem plata, penzija i drugih davanja iz budžeta.
"Srbija ima ogromne resurse u javnim preduzećima i mora da primeni iste standarde koje primenjuje u monetarnoj, fiskalnoj i drugim politikama", istakao je Vujović.
On je poručio da će partijski i drugi neekonomski interesi morati da se sklone pred zahtevima da Srbija ostvaruje efikasnost, i da su, ako to narod i ova zemlja ne želi, neminovni bolni rezovi.
Vujović je kao primer naveo to što Srbija "baca" trećinu proizvedene električne energije, jer gubici u prenosu električne energije iznose 18 odsto, a stepen naplate potrošene električne energije trenutno je 84 odsto.
On je rekao da bi samo ta ušteda (bačene energije) obezbedila više nego dovoljno sredstava da u 2015. godini budemo na "punoj liniji" dostizanja cilja za 2017. godinu.