Vesti
Društvo i ekonomija
Gradjevinska dozvola za 28 dana
04.08.2014. 20:00
Izvor: Beta
Gradjevinska dozvola za 28 dana
BEOGRAD, 4. avgusta 2014. (Beta) - Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u ponedeljak da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima je predvidjeno da se gradjevinska dozvola dobija za 28 dana, biti usvojene oko 1. septembra, a primena se očekuje iduće godine.

"Naš interes je da Srbija ne bude 128. na listi Svetske banke po rokovima za dobijanje gradjevinske dozvole, na koju se, kao sada, neće čekati u proseku više od 260 dana", rekla je Mihajlović na javnoj raspravi u Beogradu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnju.

Objasnila je da će broj procedura za dobijanje gradjevinske dozvole biti smanjen sa 18 na 13, ukinuće se naknada za gradjevinsko zemljište koja je, po njenoj oceni, bila parafiskalni namet, a novac će se investitori davati samo za opremanje zemljišta.

"Lokacijske dozvole više neće biti upravni akt, a Ministarstvo gradjevinarstva i državne institucije će biti dužni da pribavljaju dokumentaciju za investitore i sve će se raditi na jednom šalteru", kazala je Mihajlović.

Javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koja je počela pre deset dana, trajaće do 20. avgusta.

Do 25. avgusta će, kako je planirano, biti sastanci radne grupe gde su predstavnici države, nevladinog sektora i investitora, kako bi se definisale konačne odredbe zakonskog predloga i odmah uputile u skupštinsku proceduru.

Zakon o planiranju i izgradnji je, po rečima ministarke, jedan od reformskih zakona, u rangu Zakona o radu i zakona o medijima.