Vesti
Društvo i ekonomija
Neke opštine još nisu predale ni rešenja za pomoć oštećenima u poplavama
06.08.2014. 20:00
Izvor: Blic
Neke opštine još nisu predale ni rešenja za pomoć oštećenima u poplavama
Prva novčana pomoć vlasnicima objekata oštećenih u poplavama danas je, na osnovu rešenja, isplaćena u Obrenovcu, ima opština koje su Kancelariji za obnovu dostavile rešenja i čekaju verifikaciju, dok će nekima opštinama trebati još desetak dana zbog problema sa kategorizacijom objekata, javljaju dopisnici Tanjuga.
Trstenik je jedna od 13 opština koje su predale rešenja, a kako kaže predsednik opštine Miroslav Aleksić, verifikaciona komisija vladine Kancelarije za isplatu pomoći izlazila je na teren i proverila svih 129 poslatih rešenja.
"Jedan broj rešenja je već postao pravosnažan, i oni samo čekaju dozvolu da krene isplata, dok su ostali u proceduri", precizirao je Aleksić, dodajući da nema žalbi na rešenja koja su poslata.
Opština Svilajnac je za proteklih pet dana, građanima čije su kuće oštećene u poplavi, izdala stotinu rešenja i prve isplate očekuju se ove sedmice, kaže predsednik opštine Predrag Milanović.
Napominjujući da je Svilajnac sa izdavanjem rešenja počeo 30. jula, Milanović je istakao da su izdata rešenja iz kategorije četiri i pet, a na teritoriji opštine najviše ima rešenja, skoro 80 odsto, koja pripadaju trećoj kategoriji oštećenja.
Grad Loznica Kancelariji za obnovu rešenja za naknadu štete na stambenim objektima tokom majskih poplava dostaviće u toku dana, rekao je gradonačelnik Vidoje Petrović, koji očekuje da će i isplata državne pomoći krenuti ovih dana.
U Kosjeriću je za proteklih nekoliko dana izdato 60 rešenja za nadoknadu štete od poplava, što je mali broj, rekao je predsednik opštine Milijan Stojanić, napominjujući da je odziv ljudi jako mali, što otežava rad komisije za izdavanje rešenja.
"Problem je uglavnom u tome što vlasnici poplavljenih objekata nemaju kompletnu dokumentaciju, a mnogo je i neregistrovanih domaćinstava", kaže Stojanić.
U opštini Kosjerić posle majskih poplava treba da se izgrade dve nove kuće, a 50 da se sanira od štete nastale klizištima.
Lokalna samouprava u Čačku počela je danas da izdaje rešenja za nadoknadu štete građanima čiji su stambeni objekti oštećeni tokom majskih poplava, rekao je načelnik Gradske uprave za LER Vladimir Grujović.
"Uručenje rešenja ide određenim tempom. Osamdeset odsto objekata su u trećoj kategoriji, dok ostali pripadaju drugim kategorijama", naveo je on u izjavi Tanjugu i dodao da će u naredna tri do četiri dana biti uručeno veći broj rešenja.
Grujović je precizirao da se 476 oštećenih objekata vode kao stambeni.
I opština Gornji Milanovac, na čijoj teritoriji ima ukupno 155 oštećenih stambenih objekata, počela je da izdaje rešenja, kaže načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović.
"Za objekte koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, članovi komisije su izlazili na teren, utvrđeno je činjenično stanje i postupci za dodelu pomoći, odnosno izdavanje rešenja su u toku", objasnila je ona.
Petrović je podsetila na dva osnovna uslova za dobijanje novca za izgradnju novih kuća - da stranka u postupku ima rešene imovinske odnose, da ima vlasništvo nad imovinom i da je stalno živela u tom stambenom objektu.
U Lučanima će lokalna samouprava u toku ove sedmice početi sa izdavanjem rešenja građanima čiji su objekti oštećeni tokom majskih poplava, rekao je predsednik opštine Mladomir Sretenović.
"Imamo ukupno 40 oštećenih objekata, a više od 75 odsto njih pripada trećoj kategoriji oštećenja", rekao je on.
Kraljevo je grad koji još nisu stigao da preda rešenja, ali su oni, kako kaže zamenik gradonačelnika Milun Jovanović, iz svog budžeta isplaćivali deo pomoći poplavljenom stanovništvu.
Rešenja će, prema njegovim rečima, biti sačinjena uporedo sa isplatom pomoći, kako bi građani od Vlade Srbije dobili razliku u novcu u odnosu na kategorije oštećenja.
I opština Varvarin trebalo bi da za desetak dana dostavi Kancelariji za obnovu poplavljenih područja oko 100 rešenja za isplatu novca građanima čije su kuće oštećene u poplavama, rekao je predsednik Komisije za procenu štete u toj opštini Dragoš Beguš.
Kao jedan od najvećih problema, Beguš je naveo određivanje kategorizacije.
On je rekao i da će se dnevno raditi od pet do 10 rešenja i da bi u narednih desetak dana taj posao trebalo da bude završen.
Načelnik opštinske uprave Ljiga Stevo Vranešević rekao je da ova lokalna samouprava nije počela izdavanje rešenja, a da komisije, sastavljene od lica građevinske struke, rade kategorizaciju oštećenja objekata.
"Nakon ukidanja vanredne situacije komisije su bile na terenu, međutim nisu upisivale kategorije oštećenja prema metodologiji, već je šteta opisno evidentirana", rekao je Vranešević.
On je precizirao da je opisno evidentirana šteta na 66 kuća, od kojih je za 12 republička komisija utvrdila da nisu za stanovanje.