Vesti
Društvo i ekonomija
Puzović: Plan za hitne radove na 160 tačaka
08.08.2014. 20:00
Izvor: RTS
Puzović: Plan za hitne radove na 160 tačaka
Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da na 160 tačaka moraju da se urade hitni radovi kako bi se sistem zaštite od poplava vratio u stanje pre velikog poplavnog talasa koji je u maju pogodio Srbiju.
U ova dva meseca su pripremljeni elaborati za trajno otklanjanje posledica odbrane od poplava na nekih 160 tačaka ili deonica u okviru 42 opštine u kojima je bio poplavni talas, rekao je Puzović agenciji Beta.
Očekuje da Vlada Srbije u toku sledeće nedelje usvoji plan i program obnove objekata vodne infrastrukture nakon čega će javno preduzeće "Srbijavode" raspisati, u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica poplava, postupke za uvođenje u posao izvođača radova.
"Očekujem da do novembra većina radova na najugroženijim deonicama bude urađena, u zavisnosti naravno od vremenskih prilika, i da u dogledno vreme ceo sistem bezbednosti vratimo kakav je bio pre 15. maja", rekao je Puzović.
"To podrazumeva da, ako je nasip recimo na Kolubari bio probijen i voda je odnela deo tog nasipa ili obalotvrde, tu obaloutvrdu ili nasip izgradimo i vratimo kakav je bio pre proboja vode", naveo je Puzović.
Ističe i da su u Kosjeriću reka Skrapež i neki manji bujični vodotokovi napravili veliku štetu pre dva dana.
"Ono što sada radimo je hitna sanacija i vraćanje tih rečica u korito i povećanje propusne moći reke Skrapež kroz samo mesto", rekao je Puzović koji će danas biti u Kosjeriću.
Ističe da je pored poslova u vezi sa vraćanjem u prvobitno stanje izgrađenih sistema odbrane od poplava koje je voda srušila u maju, u planu i podizanje novih sistema zaštite i da se o tome razgovara sa Svetskom bankom i IPA fondovima EU.
Prema njegovim rečima, "Srbijavode" ovog trenutka imaju 15 projekata spremnih za nadogradnju ili izgradnju novih sistema koji će podići stepen bezbednosti i zaštititi sa većim stepenom bezbednosti pojedina područja.
"U pripremi je još oko 20 projekata koji će u narednih šest, sedam, osam meseci biti gotovi za neku novu fazu razvoja", istakao je Puzović.