Vesti
Politika
Putin 16. oktobra u Srbiji
30.09.2014. 20:00
Izvor: RTS
Putin 16. oktobra u Srbiji
Premijer Srbije Aleksandar Vučić dobio je zvaničnu potvrdu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina da će predsednik Rusije Vladimir Putin doći u Srbiju 16. oktobra, na obeležavanje 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa ambasadorom Čepurinom rekao da je sa ruskim diplomatom delimično razgovarano o programu posete predsednika Putina.
Putina će u Beogradu, osim sa premijerom, razgovarati i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, a biće priređen i zajednički ručak sa predstavnicima ruske i srpske delegacije.
"Predsednik Putin će prisustvovati i vojnoj paradi, onakvoj kakvu nismo imali više od 40 godina jer mislim da datum i povod to zaslužuju", rekao je premijer i dodao da je borba protiv fašizma nešto čime se građani Srbije ponose.
Vučić je rekao da će tokom posete predsednika Ruske Federacije biti reči i o budućnosti odnosa dveju država.
"Razgovaraćemo o tome da mi danas imamo prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom, želimo i smatramo da ti odnosi mogu biti još bolji, još uspešniji i potpuno sam uveren da mnogo toga zajedničkog možemo da napravimo u budućnosti u interesu Srbije i Ruske Federacije", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.
Ambasador Čepurin je napomenuo da je reč o radnoj poseti ruskog predsednika.
"Tokom posete su predviđeni sastanci i pregovori sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Predviđeno je učešće u svečanosti, kao i razmatranje ključnog pitanja rusko-srpskih odnosa", istakao je Čepurin.
Čepurin je podsetio na prijateljstvo dve zemlje koje je utemeljeno na širokom konsenzusu naroda, na tradiciji, mentalitetu, veri i dodao da političko razumevanje treba da omogući i privredni razvoj.

Putinu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručiće u Beogradu Vladimiru Putinu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, saopštila je Pres služba predsednika Republike.
Ruskog predsednika na aerodromu "Nikola Tesla" dočekaće predsednik Srbije, na čiji poziv dolazi. Nakon toga, u Palati "Srbija" biće održan svečani doček, a potom sastanak Nikolića i Putina.
Nakon sastanka Vučića i Putina, uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Rusije, a predviđena je i ceremonija potpisivanja međudržavnih sporazuma.
Dva predsednika prisustvovaće vojnoj paradi, gde će Nikolić uručiti predsedniku Ruske Federacije Orden. Povodom uručenja Ordena, Nikolić i Putin obratiće se prisutnima.
Predsednici Srbije i Ruske Federacije položiće vence na Groblju oslobodilaca Beograda, navedeno je u saopštenju.