Vesti
Društvo i ekonomija
Studenti protestuju, a semestar nije ni počeo
30.09.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Studenti protestuju, a semestar nije ni počeo
Nastava na većini fakulteta u Beogradu počinje sutra prijemom brucoša. Međutim, njihove starije kolege sa Filozofskog fakulteta, nezadovoljne izmenom zakona o visokom obrazovanju, već protestuju. Priključiče im se i kolege sa Filološkog.
Studenti Filozofskog fakulteta, tačnije asocijacija Studentski front čiji su članovi polovinom maja upali u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu tražeči besplatno školovanje, već dva dana protestuju u zgradi fakulteta, a za sutra najavljuju "studentski zbor" na Filološkom fakultetu.
Tada bi trebalo da, zajedno sa kolegama sa Filološkog fakulteta donesu odluku o organizaciji velikog protesta planiranog za drugu polovinu oktobra.
Nas 150 studenata je protestovalo juče i danas u zgradi dekanata, ali sutra je taj veliki skup i očekujemo da će nas biti bar duplo više”, rekao je za MONDO jedan od organizatora protesta Vuk Simonović.
"Sutra u 11. 30 je protest na našem fakultetu. Upašćemo na prijem brucoša da objasnimo naše zahteve, a potom ćemo svi ići na Filološki fakultet gde ćemo odlučiti o daljim protestnim aktivnostima", istakao je ovaj student četvrte godine.
Studenti traže šest obaveznih ispitnih rokova umesto pet, da zadrže pravo finansiranja iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, ali i da se ne smanuje broj budžetskih mesta za master studije.
Takođe, insistiraju da se studentima prilikom upisa u narednu godinu ne naplaćuje prijavljivanje preko 60 bodova, kao i da i dalje mogu da prijavljuju preko 70 bodova.
“Ranije smo mogli da prijavimo tih 60 bodova i recimo još 14 iz prethodne godine, a sada nam je to oduzeto”, pojasnio nam je Simonović.
Studentima ne odgovara ni “visoka cena prijave ispita”, pa traže da ona bude snižena sa sadašnjih 420 dinara na 100 dinara, kao i da prva prijava za sve bude besplatna.
Problem je i to što “stari bolonjci”, odnosno studenti koji su fakultet upisali 2006. godine od danas gube status studenata, pa moraju ponovo da upisuju fakultete i plaćaju bodove koji su im ostali do završetka studija.
”Nije u redu što je to rečeno pre samo nedelju dana. Ove školske godine, dok je najveći broj studenata bio zauzet sprejmanjem ispita i borbom za mesto na budžetu, Skupština je praktično prekršila pravilo o transparentnosti donošenja zakonskih izmena”, rekao nam je Simonović.