Vesti
Društvo i ekonomija
Gojković: Krenuti u sprovođenje konkretnih projekata
03.10.2014. 20:00
Izvor: Blic
Gojković: Krenuti u sprovođenje konkretnih projekata
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas na Drugoj konferenciji parlamenta Dunavskog regiona ''Uloga parlamenta u Strategiji EU za Dunavski region" da je izuzetno bitno da se krene u sprovođenje konkretnih projekata prevencije od poplava i podvukla da će Srbija sledeće godine biti domaćin Konferencije.
"Mi smo prva država koja nije članica EU a koja je dobila tu privilegiju" rekla je Gojković Tanjugu.
Gojković je precizirala da je delegacija Skupštine Srbije uzela učešće na trećoj temi, zaštita od poplava, zbog toga što su Srbija i sve zemlje u regionu u maju mesecu doživele katastrofalne poplave.
"Vrlo je bitno da je ono što je osnovni zaključak to da je sada, posle ovako teških iskustava koje smo imali mi, Hrvatska, BiH i šire, potrebna i nužna saradnja i da je značajna izrada i sprovođenje zajedničkih projekata na zaštiti od poplava" rekla je Gojković.
Predsednica parlamenta Srbije je ocenila i da je izuzetno bitno da se krene u sprovođenje konkretnih projekata prevencije od poplava "jer su opšte procene koje su iznete na konferenciji da troškovi odbrane od poplava predstavljaju jednu četvrtinu iznosa izbegnute materijalne štete".
Prema njenim rečima, to pokazuje koliko je važno ulagati novac i učestvovati u zajedničkim projektima kako bi se predupredile katastrofe, kao ova koja je zadesila čitav region.
Ona je posebno istakla da će Srbija sledehe godine biti domaćin Konferencije i dodala da je Srbija prva zemlja u kojoj će se održati konferencija o dunavskoj strategiji EU, a koja nije članica EU, i precizirala da je prva konferencija bila u Nemačkoj, a druga u Mađarskoj.
"Mi smo prva država koja nije članica EU, a koja je dobila tu privilegiju da organizuje ovaj važan skup" rekla je ona i dodala da dunavska strategija EU ima budućnost jer se konferencije održavaju redovno i na njima se govori o sve konkretnijim projektima, potrebi harmonizacije rada.
"Izneli smo primer dobre prakse kojom treba da se krene i dalje, a to je da smo iskoristili nekoliko IPA programa prekogranične saradnje u vrednosti oko 7 miliona evra, koje Srbija ostvaruje sa Rumunijom, zemljom koja je koordinator za ovu oblast" kazala je Gojković i dodala da je moguće očekivati, ako se tim putem nastavi i druge konkretne projekte koji mogu da koriste prevenciji i zaštiti od poplava.
Ona je rekla i da je doneta Deklaracija koja je obeležila ovo zasedanje na kojoj je istaknut sve veći značaj sprovođenja i implementacije dunavske strategije EU, koja je izuzetno značajna za Srbiju jer je prva strategija EU koja ukljucuje zemlje koje nisu članice te organizacije.
Predsednica srpskog parlamenta je rekla i da je imala i bilateralni sastanak sa predsednikom parlamenta Mađarske, Laslom Koverom, na njegov poziv.
Kako je rekla, razgovarali su o vrlo dobrim odnosima dve države, koji su na istorijskom visokom nivou, o tome da Srbija i Mađarska imaju velike šanse da grade zajedničku evropsku budućnost, i da nam Mađarska daje punu podršku u našem prvom spoljnopolitičkom prioritetu, a to je punopravno članstvo u EU.
Ona je ukazala i da se mogu očekivati i brojni zajednički projekti na ekonomskom planu što je vrlo važno za Srbiju, Mađarsku i region i dodala da je predsednik mađarskog parlamenta prihvatio da bude gost srpskog parlamenta u skorije vreme.