Vesti
Društvo i ekonomija
Skupštinski odbor u četvrtak ponovo raspravlja o slobodi medija
28.10.2014. 20:00
Izvor: Blic
Skupštinski odbor u četvrtak ponovo raspravlja o slobodi medija
Nova sednica Odbora za informisanje Skupštine Srbije na kojoj će se govoriti o slobodi medija, zakazana je za četvrtak pošto je prethodna otkazana jer clanovi nisu uspeli da usvoje dnevni red.
Predsednica odbora Vesna Marjanović rekla je danas Tanjugu da su prisustvo sednici potvrdili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, kao i predstavnici NUNS i UNS.
Pričaće se o medijskim slobodama, što je sasvim drugo od cenzure, htela bih da naglasim da niko do sada nije govorio o cenzuri. Cenzura podrazumeva da država sprovodi mere zabrane odredjeniih sadržaja u medijima, a to nijednog trenutka niko nije tvrdio na taj način, objasnila je Marjanović.
Ona je podsetila da je bilo više pokušaja da se podstakne tema slobode medija, te da je ideja nastala zato što je deo profesionalne javnosti smatrao da se zbog ukidanja emisije Utisak nedelje ili Sarapin problem, kao i zbog pojave uklanjanja sadržaja na internetu, vreme da se o tome razgovara.
- Ja se iskreno nadam da će vladajuća većina shvatiti da je svima nama u interesu da se ta rasprava održi, a javna rasprava ne obavezuje direktno nikog, ona samo osvetljava odredjeni problem, i ako je sve u redu nema potrebe da se bilo ko plaši bilo kakvog razgovora i verujem da će članovi vladajuće većine, od kojih zavisi i usvajanje dnevnog reda, to da razumeju - rekla je ona.
Član odbora za informisanje i poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je Tanjugu da ne zna o čemu će biti reči na Odboru za informisanje jer, kako tvrdi, predsednica Vesna Marjanović nikog ne obaveštava niti konsultuje o dnevnom redu.
- Niko nas i ne pita kako treba da ide sednica, ni o čemu ćemo da razgovaramo jer ona očigledno ima nameru da zloupotrebljava taj odbor i cela poenta njenog delovanja sa mesta predsedavajućeg je da pozove novinare, da pozove kamere, kako bi napravili čitavu gungulu, cirkus oko toga kako ovde postoje nekakva cenzura - rekao je Đukanović.
Ipak, dodao je da je tačno da po Poslovniku ona nije u obavezi da konsultuje većinu, ali je upitao kako očekuje da se razgovara o onome što joj tog jutra padne na pamet.
-Nećemo dozvoliti da nas neko na taj način ponižava i da nas niko ništa ne pita, ipak smo mi vladajuća većina i elementarni red je da se sa nama neko konsultuje - rekao je on.
Đukanović ističe i da vladajuća većina jedva čeka da razgovara o cenzuri.
- Toliko nam srce igra i stvarno želimo da pričamo o tome zato što bi to bio veliki plus za vlast, a katastrofalan minus za gospodu iz opozicije zato što bi se videli da oni koji danas najviše pričaju o cenzuri su zapravo najveći cenzori“ - rekao je Đukanović.
Đukanović tvrdi da oni koji su direktno ucenjivali medije, kao što su Dragan Đilas ili Srđan Šaper i dalje imaju najveći medijski uticaj.
Na pitanje da li će članovi odbora iz vladajuće većine ponovo predložiti da se raspravlja o slučaju Ištvan Kaić koji se žalio na cenzuru, Đukanović je rekao da oni žele da se raspravja o svim slučajevima, pa i o tom.
Na prethodnoj sednici Odbora koja nije održana zbog neusvajanja dnevnog reda, članovi odbora iz SNS su predložili da se u dnevni red uvrsti slučaj Ištvana Kaića, a iz DS slučaj Olje Bećković i Predraga Sarape.