Vesti
Društvo i ekonomija
Bolji uslovi poslovanja sledeće godine
30.10.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Bolji uslovi poslovanja sledeće godine
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da će sledeći Izveštaj Svetske banke o uslovima poslovanja biti bolji po Srbiju, jer Vlada radi na reformama.
Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da mesto Srbije na poslednjoj listi "Duing biznis" Svetske banke, prikazuje objektivno stanje s obzirom da su
problemi nasleđeni iz prošlosti, piše u saopštenju na sajtu Ministarstva.
"Ova Vlada čini sve da, ne samo novim zakonima, nego i svim ostalim instrumentima koje ima, popravi poslovni ambijent i sprovede reforme koje će, između ostalog dovesti Srbiju na mnogo višu poziciju na toj listi", istakla je Mihajlović.
Srbija je u Izveštaju o uslovima poslovanja (Doing Busineš) Svetske banke za 2015. godinu, kojim se ocenjuje lakoća poslovanja, pala sa 77. na 91. mesto.
Ministarka je rekla vreme izdavanja građevinskih dozvola svakako najveći problem jer investitori ponekad čekaju i po pet godina da bi dobili građevinsku dozvolu, ali je napomenula da taj problem traje 10-15 godina.
"Novi zakon o planiranju i izgradnji će biti usvojen u novembru i građevinske dozvole će se ubuduće izdavati za 28 dana. Međutim, čak ni sadašnji zakon nije osnovni problem već ponašanje administracije, birokratija i javašluk", naglasila je ona.
Mihajlović je dodala da je neshvatljivo da, iz bilo kojeg razloga, predmeti čekaju godinama na rešavanje i navela kao primer da je njeno Ministarstvo pre dva dana rešilo predmet iz 1984. godine.
Ona je najavila i unapređenje rada inspekcijskih službi koje će morati da budu mnogo efikasnije, uz poštovanje predviđenih rokovova.
"Neverovatno je da za 10 godina imamo više od milion nelegalno izgrađenih objekata, a da je svega 100 ili 200 objekata srušeno, što govori da inspekcija nije radila svoj posao", dodala je
Mihajlović.
Ona je rekla i da Vlada Srbije ostaje na reformskom kursu, uprkos raznim pritiscima, jer što pre se sprovedu reforme, građani će bolje živeti.
"Treba očekivati da, kada želite da promenite bilo šta - način funkcionisanja javnih preduzeća, uvedeta nova pravila, uvedete notare, želite da promenite ponašanje unutar gradova i opština i
drugo - da se pojave određeni pritisci, jer ljudi počnu da se bune", rekla je Zorana Mihajlović.