Vesti
Društvo i ekonomija
Aerodrom Nikola Tesla će možda pod koncesiju
04.11.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Aerodrom Nikola Tesla će možda pod koncesiju
Vlada Srbije razmatra da li će beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" ponuditi pod koncesiju ili će sama investirati u proširenje kapaciteta, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.
On je na dočeku jubilarnog četvoromilionitog putnika na beogradskom aerodromu u ovoj godini rekao da je ponosan što je time postignut najbolji rezultat od osnivanja aerodroma 1962. i ostvaren rast broja putnika u ovoj godini od 32 odsto, najveći u Evropi.
"Zato je Beorad postao najvažnija meta brojnih stranih investitora. Potpuno sam siguran da će francuski premijer koji stiže u Beograd prekosutra dovesti sa sobom investitore za beogradski aerodrom", rekao je Vučić.
Premijer je naglasio da je nemoguće da aerodrom nastavi da radi sa postojećim kapacitetima jer se sledeće godine očekuje između pet i 5,5 miliona putnika.
"To znači da mora da se napravi nova pista i da se proširi kapacitet. Postoje različite ideje kako da se to uradi, ali ćemo to rešiti u najkraćem roku", rekao je Vučić.
On je rekao i da će biti potrebno povećati broj zaposlenih na beogradskom aerodromu i da je plan da se bar jedan deo ljudi iz neproduktivnog dela javnog sektora prebaci na aerodrom, kako se ne bi povećavao broj zaposlenih u javnom sektoru.
"To je važno i dobra poruka, a sva javna preduzeća će u 2015. godini uplatiti mnogo veća sredstva u budžet nego ove godine", rekao je premijer.
Vučić je rekao da je zadovoljan i ponosan rezultatima koje su ostvarili Aerodrom "Nikola Tesla" i aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) i dodao da očekuje da će nacionalna aviokompanija završiti ovu godinu sa profitom, što bi bio jedinstven slučaj u regionu.
"Ne mogu da kažem da mi je zbog toga teško, ali ni da se radujem, ali vidim da ostali polako, ali sigurno tonu u okruženju, a Er Srbija se sigurno diže i potiskuje ih na tržištu", rekao je premijer Srbije.
Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević rekao je da će beogradski aerodrom do kraja godine uslužii 4,6 miliona putnika i zbog očekivanog rasta broja putnika najavio proširenje Terminala dva.
Vlaisavljević je rekao i da će aerodrom ove godine uplatiti više od šest miliona evra u republički budžet.