Vesti
Društvo i ekonomija
Prosvetari: I bez smanjenja imamo najniže plate u regionu
17.11.2014. 20:00
Izvor: Blic
Prosvetari: I bez smanjenja imamo najniže plate u regionu
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je FoNetu, povodom štrajka koji su organizovali sindikati prosvete skraćivanjem časova u osnovnim i srednjim školama na 30 minuta, da je osnovni zahtev da prosvetni radnici budu izuzeti od smanjivanja plata od 10 odsto.
Mi i onako imamo najniže plate u Republici, čak ispod prosečnog primanja. Prosek je 44.000, prosvetni radnici imaju 43.000, a sa ovim smanjenjem imali bismo platu manju od 40.000 dinara, rekao je Matijević dodajući da je to jako nepravedno, “posebno ako se zna da oko 80 odsto kolega imaju završen fakultet”.
On je rekao da sindikati traže i hitno uvođenje platnih razreda u celokupnom javnom sektoru, kao i pregovora o kolektivnim ugovorima u proseveti.
Drugi zahtev je da se donese zakon o platnim razredima u kome bi sve javne služe bile obuhvaćene i treći zahtev je da što pre počnu pregovori o kolektivnom ugovoru, čije važenje ističe u januaru.
Matijević nije mogao da precizira dokle će štrajk trajati, navodeći da su zahtevi prosvetnih radnika “za Vladu veoma teški”, a za sindikate minimalni.