Vesti
Politika
Šešelj traži raspisivanje izbora u Vojvodini
20.11.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Šešelj traži raspisivanje izbora u Vojvodini
Sandu Rašković Ivić je na čelo DSS postavio Vučić i sa njom nema saradnje, izjavio je Šešelj.
Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da se ta stranka zalaže za što skorije raspisivanje izbora za skupštinu Vojvodine jer aktuelna pokrajinska vlast "nema legitimitet".
"U skupštini Vojvodine vlada haos, većina se kreira trgovinom mandatima. Mi se zalažemo da pokrajinski izbori budu održani što pre i to prema proporcionalnom izbornom sistemu, koji je jedini saglasan sa Ustavom Srbije", kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u sedištu stranke u Beogradu.
On je ocenio da Demokratska stranka i njeni saveznici u pokrajinskoj vlasti neće moći da obezbede 61 glas u skupštini Vojvodine za izglasavanje novog budžeta.
"Poslanici SRS-a će govoriti protiv novog budžeta, a kada dođe red na glasanje, napustiće zasedanje kako niko ne bi mogao da manipuliše njihovim glasovima", najavio je lider radikala.
Upitan da prokomentariše kako je došlo do koalicije SRS i Srpske napredne stranke u Titelu, Šešelj je istakao da radikali neće sarađivati sa bivšim članovima "koji su stranci oteli mandate".
"Sa onim članovima SNS-a koji nisu nama oteli mandate, mi možemo sarađivati i to je slučaj ne samo u Titelu već i u Bajinoj Bašti. Takva saradnja je moguća i na pokrajinskom i gradskom nivou dok je na republičkom nivou moguća saradnja samo sa onima koji se protive ulasku Srbije u EU i zalažu se za tešnju saradnju sa Rusijom", rekao je Šešelj.
On je dodao da SRS nikad nije "izrazila želju" za saradnjom sa novom predsednicom Demokratske stranke Srbije (DSS) Sandom Rašković-Ivić.
"Sandu Rašković-Ivić uopšte ne razumemo niti smo spremni da sarađujemo s njom. Nju je na čelo DSS-a postavio Aleksandar Vučić, a ako budemo razgovarali o nekoj saradnji, onda ćemo to činiti sa ozbiljnim ljudima koji su izašli iz DSS-a poput Miloša Aligrudića, Nenada Popovića ili Slobodana Samardžića", kazao je Šešelj.
Reagujući na navode pojedinih medija po kojima je na skupu SRS-a, održanom u subotu u Beogradu, prisustvovalo oko 3.000 građana, Šešelj je kazao da je to posledica pritiska koji na medije vrši premijer Vučić.
"To im je Vučić naložio, on zove redakcije i kaže im šta treba da pišu. Ja sam njega već zaboravio, a vi novinari ćete ga tek sad upoznati", kazao je lider radikala.
Šešelj je ponovio da se neće dobrovoljno vratiti u Hag već da predsednik i premijer Srbije treba da brinu o tome.
"Bilo bi zanimljivo videti da me moji najbliži saradnici i saučesnici u ratnim zločinima i zajedničkom zločinačkom poduhvatu sada hapse i isporučuju Haškom tribunalu", kazao je Šešelj.