Vesti
Politika
Srbija se uključuje u odbranu EU
21.11.2014. 20:00
Izvor: Blic
Srbija se uključuje u odbranu EU
Pred Srbijom se otvaraju brojne mogućnosti za saradnju sa Evropskom agencijom za odbranu, izjavila je u Briselu izvršna direktorka ovog tela Klod-Frans Arnold uoči prve posete Beogradu.
- Radujem se što ću u ponedeljak imati priliku da sa ministrom odbrane, načelnikom Generalštaba i stručnjacima za vojnu tehnologiju razgovaram o uključivanju Srbije u programe naše agencije - rekla je je Arnold u razgovoru za Tanjug.
Evropska agencija za odbranu (EDA) funkcioniše u okviru Saveta EU i ima prevashodni zadatak da koordinira jačanje odbrambrenih kapaciteta i vojnotehnološkog razvoja, a Srbija je od decembra prošle godine uz Švajcarsku i Norvešku jedina zemlja van EU koja sa EDA ima ugovor o saradnji.
- Srbija je dobila pristup bazi podataka EDA i može da pristupa našim programima pod istim uslovima kao i punopravne članice EU, s tim što za razliku od njih ne mora da plaća doprinose - objašnjava direktorka i dodaje da su predstavnici Srbije dosad pokazali interesovanje za programe razminiranja i vojne obuke.
Ona kaže da EDA, za razliku od NATO, nema razrađen sistem partnerske saradnje, već je svaka članica slobodna da predlaže i bira projekte u koje želi da se uključi.
- Mi smo pre svega usmereni na konkretne projekte, tako da dve ili više država mogu da se udruže i zajednički rade na nečemu bez da o tome odlučuju sve članice - rekla je Arnold.
Direktorka EDA je ukazala da Srbija kao relativno nova partnerka agencije tek treba da utvrdi parametre saradnje, što je i glavni razlog njenog dolaska u Beograd u ponedeljak.
Ministarstvo odbrane Srbije zaključilo je 13. decembra prošle godine u Briselu Administrativni ugovor sa EDA.
Saradnjom kroz razvoj različitih inicijativa i programa EDU omogućava se jačanje namenske industrije, tehnološška modernizacija srpskih oružanih snaga i istražživačkih potencijala domaćih instituta, “a time i unapređivanje vojnih i odbrambenih sposobnosti”, objavljeno je na sajtu srpskog resornog ministarstva.

Zadaci i ciljevi Agencije za odbranu
Ta agencija, čije sedište je u Birselu, osnovana je 12. jula 2004. u cilju koordinacije država članica EU, posebno u poboljšanju postojećih odbrambenih kapaciteta, kao i zbog jačanja evropske vojne saradnje. Zadatak Agencije je i pružanje podrške ukupnom razvoju Evropske bezbednosne i odbrambene politike, kao i poboljšanju odbrambene sposobnosti EU.
Razvoj odbrambenih kapaciteta u oblasti upravljanja krizama i unapređenje saradnje u oblasti razvoja naoružanja, takođe spada u zadatke EDU.
Tu još spada i jačanje evropske inudstrijske i tehnološke baze u oblasti namenske industrije, kako bi stvorila konkurentno tržište naoružanja i opreme i unapredila istraživanja.
U misiju EDU, kako je objavljeno na njenom sajtu, spada i promovisanje koordinacije naoružžanja putem razmene informacija o postojećim programima i budućim potrebama država.
Prema pravilima, kada neka država jednom uđe u tu agenciju, otvara se veliki prostor za istraživanje i razvoj domaćeg naoružanja i vojne opreme.
Otvaraju se mogućnosti i za zajedničke projekte sa državama članicama EU u oblasti istraživanja i razvoja naoružanja i vojne opreme.
U toj oblasti, Srbija, uz Vojno-tehnički institut, ima još niz drugih naučno-istarživačkih kapaciteta i zavoda koji će imati direktnu korist, kroz razne projekte od Evropske odbrambene agencije.
Upravni odbor čine predstavnici država učesnica u radu EDA, i to je glavni organ za donošenje odluka koji se najmanje dva puta godišnje sastaje u formatu ministara odbrane.