Vesti
Društvo i ekonomija
Pajtić: Vlada da inicira izmenu energetskog sporazuma
03.12.2014. 20:00
Izvor: Blic
Pajtić: Vlada da inicira izmenu energetskog sporazuma
Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić pozvao je danas Vladu Srbije da inicira izmenu energentskog sporazuma sa Rusijom, koja bi podrazumevala povećanje rudne rente, a nakon najave o obustavi izgradnje gasovoda "Južni tok".
Pajtić je rekao da je i ranije ukazivao da taj sporazum nije povoljan za Srbiju i da će zbog stopiranja izgradnje Južnog toka na gubitku biti cela naša zemlja.
"Neophonodno je da Vlada Srbije sa ruskom stranom uđe u izmene oko energetskog sporazuma, koji bi podrazumevao povećanje rudne rente, pošto je ona u ovom trenutku preniska i nije adekvatna u situaciji u kojoj Južnog toka nema", rekao je Pajtić gostujući na TV B92.
Prilikom izmene tog sporazuma, prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da traži da se poveća učešće naše države unutar samog sistema NIS, jer je "ključni razlog za zaključivanje sporazuma o privatizaciji NIS bio gradnja tog gasovoda".
Na pitanje da li očekuje previranja u Vladi Vojvodine prilikom usvajanja budžeta, Pajtić odgovorio da očekuje će SNS pokušati da sruši većinu na glasanju o budžetu.
"Imam garancije koalicionih partnera da će oni biti korektni kada je u pitanju budžet", kazao je Pajtić, koji je predsednik pokrajinske vlade.