Vesti
Politika
Pastor: Čanku je jedini neprijatelj SVM, ne plašim se
19.12.2014. 20:00
Izvor: Blic
Pastor: Čanku je jedini neprijatelj SVM, ne plašim se
Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je danas da su najnovije izjave lidera LSV Nenada Čanka i zahtev za njegovu smenu samo dokaz da mu je jedini neprijatelj SVM na čelu sa njim.
U Čankovom nastupu nije viđeno, praktično, ništa novo u odnosu na izjave koje daje poslednjih meseci i potvrđuje da "sve što se dogodi Čanak smatra da je Pastor kriv", rekao je lider SVM.
"Čankova retorika je retorika prošlosti i potvrđuje da je on politička proslost", dodao je Pastor, dodajući da Čanak ima fobiju i da tu "sopstvenu fobiju pokušava da reši na takav način da svoje stranačke kolege dovodi u situaciju da se često ograđuju od njegovih izjava".
Lider SVM je konstatovao da su to unutarstranački problemi Lige i da to oni sami treba da reše.
Komentarišući Čankovu izjavu da će LSV zatražiti njegovu smenu sa mesta predsednika pokrajinskog parlamenta, Pastor je rekao da u Vojvodini postoji jedna izreka koju bi Čanak kao, kako je rekao, "čovek iz kafane trebalo da zna", a ona glasi "izađi napolje i stani na crtu, pa da vidimo ko je ko i šta je šta".
"Ako je muško, neka u utorak na sednici parlamenta pokrene proceduru za moju smenu bez obzira što je na dnevnom redu usvajanje pokrajinskog budžeta. Ja se toga ne plašim, jer mi fotelja nije srasla niti ostala u amanet od nekoga", kazao je Pastor.
On je naglasio da će svoj posao obavljati časno i pošteno, kao i do sada i da nije spreman da se ponaša u skladu sa bilo čijim očekivanjima, pa makar to bila i LSV sa Čankom na čelu.
Što se tiče optužbi oko članstva Andora Delija iz SVM u Evropskom parlamentu Pastor je rekao da je Čankova izjava skandalozna i da predstavlja povratak u devedesete godine i vreme šikaniranja.
"Šokantno je da takve izjave u odnosu na SVM danas reinkanira LSV", kazao je Pastor.
Povodom sednice Skupštine Vojvodine zakazane za utorak, na kojoj bi trebalo da se izglasa pokrajinski budžet za 2015. godinu, Pastor je rekao je da će poslanici te stranke glasati za predloženi budžet ukoliko bude u okvirima dogovorenog.
"Bilo smo učesnici u izradi Nacrta budžeta i pružićemo podršku njegovom izglasavanju ukoliko on bude u okvirima dogovorenog", rekao je Pastor.
Lider LSV Nenad Čanak rekao je ranije danas da će ta stranka zatražiti smenu Pastora sa funkcije predsednika Skupštine Vojvodine jer je tokom septembra, oktobra i novembra tri puta izdao svoje koalicione partnere, a nije se pojavio ni na protestu pokrajinskih poslanika zbog pritvaranja šefa poslaničke grupe DS Borislava Novakovića.
"Predsednik Skupštine, bez obzira iz koje je stranke, ako je njegov poslanik u zatvoru, mora da pita šta se desilo. Ali, Pastor to nije uradio", istakao je Čanak.
Čanak je dodao da nije "spreman na to da predsednik najvišeg predstavničkog tela Vojvodine bude neko ko će sutra da pobegne glavom bez obzira čim dođe do problema".
Dodao je da LSV i SVM imaju dugogodišnju saradanju, ali da se došlo u situaciju da nije jasno "da li je SVM danas nacionalna stranka građana Vojvodine mađarske nacionalnosti, ili peštanska stranka, odnosno njena ispostava u Vojvodini".
"Jer, dešava se to da SVM ima poslanika u Evropskom parlamentu iako Srbija nije članica Unije", naveo je on, aludirajući na članstvo Andora Delija iz SVM u tom parlamentu.