Vesti
Društvo i ekonomija
Stamenković: Telekom će biti prodat za popunjavanje rupa
24.12.2014. 20:00
Izvor: Blic
Stamenković: Telekom će biti prodat za popunjavanje rupa
Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da očekuje da će Vlada Srbije prodati Telekom Srbije kako bi popunila rupe u budžetu.
- Mislim da će ga sigurno prodati. Ne zbog toga da bi postao profitabilniji, nego da bi država popunila rupe. Mislim da će taj novac ponovo otići u budžet - rekao je on u intervjuu za najnoviji broj mesečnika Magazin Biznis.
Telekom Srbije bi, prema rečima Stamenkovića, trebalo prodati, ali ne u celini, nego bi država trebalo da "zadrži neki paket".
- Telekom treba, ipak, da pređe pretežno u privatni sektor, iz tehnoloških razloga. Ako bi tu došao Dojče telekom to bi bila sjajna stvar - rekao je on.
Stamenković je procenio da će strane investicije u Srbiju ove godine biti manje nego prošle.
- NBS je izašla sa novom metodologijom gde su u SDI ukalkulisali i reinvestiranu dobit. Naravno da to rasterećuje platni bilans, ali to nije nikakav novi tok. Kada se gleda samo novi priliv stranih investicija, on je manji nego prošle godine i iznosi oko 700 miliona evra - rekao je Stamenković, koji je član Saveta guvernera NBS.
Na pitanje koliko je Srbiji investicija potrebno i da li su važnije strane ili domaće, on je rekao da su domaće investicije važnije po svojoj veličini, ali da bi one funkcionisale moraju da postoje strane investicije koje će pokrenuti kooperante.
- Na primer, kao što je Fijat u Kragujevcu koji angažuje niz kooperanata. Njih ne bi bilo da nema Fijata - istakao je Stamenković.
Na pitanje kako vidi problem sa smanjenjem Fijatove proizvodnje u Srbiji poslednjih meseci, on je rekao da misli da ta fabrika ima problem sa tražnjom i da izvoz 10.000 vozila (fijat 500L) u Rusiju ne rešava ništa.
- Oni već sada imaju plan za manju proizvodnju u ovoj nego u prošloj godini. Oni su svoj vrhunac mesečni postigli negde u junu prošle godine i mislim da moraju da idu na formiranje nekog novog modela. Ovaj model je odigrao svoje. Drugi proizvođači nude vozila te kategorije po nižim cenama - rekao je ekonomista Stojan Stamenković.