Vesti
Društvo i ekonomija
DRI: Najviše nepravilnosti u javnim nabavkama
26.12.2014. 20:00
Izvor: Mondo
DRI: Najviše nepravilnosti u javnim nabavkama
Državna revizorska insitucija podnela je 111 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 13 prijava za privredni prestup i 15 krivičnih prijava. Imena odgovornih biće objavljena u 2015. godini.
Kako kaže Radoslav Sretenović, predsednik DRI, najviše nepravilnosti u reviziji finansijskih izveštaja za 2013. godinu javnih ustanova bilo je kod javnih nabavki, kod evidentiranja prihoda i primanja u javnom sektoru, rashoda za plate i naknade zaposlenih u javnom sektoru.
U 2013. su evidentirane javne nabavke u ukupnom iznosu od oko 16,5 milijardi dinara i nađene su nepravilnosti u 45,8 odsto slučajeva, a najveći ukupni iznos od 2,8 milijardi dinara, obavljen je bez raspisivanja javnog tendera.
- Utvrđena je i nepravilnost da u budžet nije uplaćeno ukupno 330 miliona dinara, kod institucija koje su ostvarile dobit - kaže Sretenović.
Zdravstvene ustanove naplatile su 866 miliona dinara više od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, za usluge koje se ne finansiraju iz Fonda.
U 2013. plaćeno je 906 miliona dinara za provizije na nepovučena sredstva od inokreditora po osnovu ugovora, od toga iz budžeta je isplaćeno 537 miliona dinara, a 369 miliona direktni korisnici.
U okviru revizije budžeta za 2013. obavljena je revizija završnog računa budžeta,
a u kod lokalnih vlasti urađena je revizija finansijskih izveštaja 27 jedinica lokalne samouprave.
U toku 2014. DRI je u obavljanju revizije finansijskih izveštaja imala 128 izraženih mišljenja, od čega pet pozitivnih, 14 pozitivnih na sastavne delove, 47 mišljenja sa rezervom na sastavne delove, 60 mišljenja i dva uzdržavajuća mišljenja.
- Klinički centri Srbije, Niša i Kragujevca, KBC "Zvezdara", Zdravstveni centar Užice, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu... imali su prekoračenje sume zarada zbog povećanja zarada u 2014. godini, a takvo prekoračenje zabeleženo je u opštinama Niš, Zemun, Stari grad, Bačka Palanka, Vlasotince, Žitorađa, Kovin, Merošina, Bor, Vrbas... - naveo je Radoslav Sretenović.
Nepravilnosti su zabeležene i u evidentiranju rashoda za plate i naknade zaposlenih u javnom sektoru u ukupnom iznosu od 1,18 milijardi dinara, a kod 13 subjekata revizije zabeležen je veći broj zaposlenih za 639 od propisanog broja, a više od polovine evidentirano je u zdravstvu.