Vesti
Društvo i ekonomija
Konačno kraj štrajka advokata!?
08.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Konačno kraj štrajka advokata!?
Predstavnici advokata i Ministarstva pravde postigli su sporazum o prekidu štrajka. Advokati će početi da rade najranije 18. januara.
Advokatura je obustavila rad 17. septembra prošle godine tražeći izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećeg seta zakona, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.
Kako je predviđeno, nakon dogovora stručnih timova, taj sporazum bi u subotu trebalo da razmotriti Upravni odbor AKS. Ako Odbor prihvati definisane izmene propisa one bi mogle do sredine januara naći pred poslanicima Skupštine Srbije.
Advokatura će prekinuti štrajk tek nakon što izmene propisa o javnom beležništvu budu usvojene u parlamentu.
"Stručni tim Advokatske komore Srbije predložiće organima AKS da donesu odluku o prestanku protesta advokata i on će to učiniti na Upravnom odboru i skupštini komore", izjavila je nakon troipočasovnog sastanka presednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović.
Prema njenim rečima, advokati će početi da rade najranije 18. januara, ukoliko ne budu čekali da izmene zakona uđu u skupštinsku proceduru.
Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović izjavio je da će zakoni biti usvojeni u skupštini najkasnije krajem meseca i apelovao na advokate da što pre počnu da rade.
Nakon današnjeg sastanka stručnih timova AKS i Ministarstva, ostalo je da Upravni odbor i Skupština AKS odluče o prekidu obustave rada.
Izmenama zakona utvrđeno je da će notari samo overavati ugovore koje sastavljaju građani i advokati, osim u slučaju ugovora o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih, gluvih, slepih i nemih osoba, kao i sporazuma o zakonskom izdržavanju.
Javni beležnici će, osim toga, moći da na poseban zahtev stranke sačine ugovor o hipoteci i založnu izjavu, kada je potrebno da one imaju svojstvo izvršne isprave.
Solemnizacija će biti takva da se za ugovor koji sačinjavaju građani ili advokat neće tražiti posebna forma kao sada, već će se ugovori sačinjavati u slobodnoj formi kao i pre 1. septembra 2014. godine.
Notar će moći da odbije solemnizaciju samo u slučaju da stranka nije poslovno sposobna i da nema uredno punomoćje, ili kada oceni da se radi o apsolutno ništavom ugovoru, a protiv takvog rešenja javnog beležnika stranka će imati pravo prigovora sudu.
Na taj način je obezbeđena sudska kontrola rada javnih beležnika, a ne samo prigovor Javnobeležničkoj komori, kao do sada, navode iz Advokatske komore Srbije.
Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra a zbog njihovog protesta odloženo je, prema procenama, više od 100.000 suđenja.