Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Nismo mogli da potpišemo ugovor sa Esmarkom, potražićemo najbolje ljude u svetu da vode Železaru
17.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Premijer Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za novinare da nije postignut dogovor sa Esmarkom oko prodaje Železare Smederevo.
- Do poslednjeg trenutka sam želeo da potpišemo dogovor. Više nije imalo smisla i nismo mogli više da izdržimo ni da se borimo. Mi smo ispunili sve obaveze - saopštio je premijer.
Vučić je kao pravi razlog za odustajanje od Esmarka naveo činjenicu da nisu dobijene garancije da će Železara nastaviti da radi i kad budu potrošene rezerve
sirovina.

Izostale garancije za obrtni kapital
- Nismo dobili garancije da će se očuvati naš obrtni kapital i da neće biti potrošene sve sirovine, a potom fabrika napuštena uz obrazloženje da tržište nije dobro, ne postoji i da na taj načić izgubimo 120 miliona dolara - naveo je Vučić.
On je dodao da je do poslednjeg trenutka molio da se izađe u susret Srbiji, da ima pravo supotpisa, samo da može da kontroliše način trošenja sirovina, odnosno da li će ići po kakvoj ceni nabavke i prodaja čelika.
- Dobili smo odgovor da to prihvataju, tražili smo za svaku transakciju za preko 500.000 dolara. Dobili smo odgovor na dva miliona dolara. Nismo mogli više da izdržimo. Ispunili smo sve obaveze prema MMF, obavestili ih - rekao je Vučić i naglasio da to nije kraj Železare.
- Nismo izgubili bitku i rat, koji ćemo dobiti - zaključio je.
On je istovremeno najavio javni poziv već u ponedeljak i to za potpisivanje mednadžerskog ugovora, jer "nismo sposobni da vodimo profitabilno, nismo nikada umeli da napravimo nabavku kako treba i prodaju kako treba".
- Javnim pozivom pokušaćemo da dobijemo najbolje ljude u svetu - naveo je premijer.
On očekuje da krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom, a da do kraja godine bude pokrenuta druga peć.
On je dodao da je do poslednjeg trenutka molio da nam se izađe u susret, da imamo pravo supotpisa, samo da možemo da kontrolišmeo način trošenja sirovina, odnosno da li će ići po kakvoj ceni nabavke i prodaja čelika.
- Dobili smo odgovor da to prihvataju, tražili smo za svaku transakciju za preko 500.000 dolara. Dobili smo odgovor na dva miliona dolara. Nismo mogli više da izdržimo. Ispunili smo sve obaveze prema MMF, obavestili ih - rekao je Vučić i naglasio da to nije kraj železare.
Ova solucija ne znači zaustavljanje privatizacije, do nje mora doći, a ovo je prelazni put do konačnog rešenja, naglasio je premijer.

"Pokušaćemo da dobijemo najbolje ljude"
Premijer je rekao da će Vlada Srbije već od ponedeljka putem javnog poziva naći menadžerski tim, odnosno angažovatiu najbolje ljudi koji će znati da upravljaju Železarom, a krajnji cilj je da druga peć bude pokrenuta krajem godine.
Javnim pozivom pokušaćemo da dobijemo najbolje ljude u svetu, naveo je premijer, dodajući da očekuje da krajem marta železara počne da radi povećanim kapacitetom, a da do kraja godine bude pokrenuta druga peć.
- To je naš cilj i za to ćemo se boriti - rekao je premijer, napominjući da se onaj ko se bori na kraju mora biti nagrađen.

Za zaposlene najvažnije da nastave da rade
Predsednik Nezavisnog sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić rekao je da je zaposlenima najvažnije što će nastaviti da rade.
- Za nas je u ovom trenutku najbitnije što je Vlada rekla da ćemo nastaviti da radimo. Uveren sam da će vlada učiniti sve kako bi se našlo rešenje za Železaru - rekao je Prelić dodajući da je bio uključen kao predstavnik zaposlenih u rad komisije i da je bio svedok svih dešavanja.
Ocenivši da su Vlada i premijer učinili sve kako bi Železara mogla da nastavi sa radom, Prelić je poručio da će im se radnici odužiti time što će nastaviti da proizvode kvalitetan čelik.
Pregovori su trajali više od 20 dana i trebalo je da jutros budu završeni. Ali je noćas stigla kontraponuda od Esmarka. Umesto najavljene sednice Vlade, razgovori su nastavljeni i danas u toku dana.
Na pregovorima su bili i gradonačelnik Smedereva, članovi Komisije za privatizaciju Železare Smederevo kao i KPMG, koji je privatizacioni savetnik.
Danas ističe i rok koji je MMF dao Srbiji da se reši pitanje smederevske Železare.
Na pitanje kakav će uticaj neuspeh tendera imati na dogovor s MMF-om, Vučić je podsetio da od dolaska ove vlade nijednom nije oborne kreditni rejting i da je i ova odluka doneta u roku.
On je rekao da će MMF-u biti lakše posle ove odluke, a da curenja novca više neće biti.
- SA MMF-om je sve u redu, 23. ćemo dobiti aranžman, ali to ne znači da smo rešili problem Železare - rekao je Vučić
Prema našim informacijama, „Esmark“ je tokom pregovora koji traju već 20 dana odbio nekoliko predloga Vlade koji bi garantovale rad Železare na duže vreme.
Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.
Pregovori su najpre vođeni u Beogradu, a završne razgovore u sedištu Esmarka u Pitsburgu od 12. februara predvodio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.
Sa Esmarkom je pregovarano o 30 elemenata važnih za ugovor koji su se odnosili na obaveze obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železari.