Vesti
Sport
"Ne obezvređujte ime Radivoja Koraća"
20.02.2015. 20:00
Izvor: RTS
"Ne obezvređujte ime Radivoja Koraća"
Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević rekao je u Nišu da ne voli kada se govori da domaća takmičenja ne donose ništa i da ne bi trebalo obezvređivati ime Radivoja Koraća. Potpredsednik KSS takođe je i za promene u Jadranskoj ligi.
"Ima li veća nagrada od toga da znaš da si šampion svoje države ili pobednik Kupa? Obezvređujemo nešto naše. Samo ime takmičenja je neprocenjivo. Nosi ime čoveka koji je možda jedan od tri ili pet najboljih evropskih igrača svih vremena. Nemojmo da obezvredimo makar njegovo ime", rekao je Tomašević.
Završni turnir Kupa Radivoja Koraća počeo je sinoć u Nišu.
Plasman u polufinale Kupa su obezbedili Partizan, koji je lako savladao Vojvodinu i Vršac Svislajon koji je napravio veliko iznenađenje i savladao Metalac.
"Već prvog dana puna dvorana, fenomenalna atmosfera i prvo veliko iznenađenje. Mislim da pre utakmice Metalac - Vršac niko nije mogao da pretpostavi da će Vršac pružiti tako snažan otpor, a kamoli pobediti. Ali, to je košarka", kazao je Tomašević.
"Niš je uvek sjajan domaćin. Sinoć smo sa ljudima iz kluba Konstantin i grada Niša pričali o tome da napravimo neki ugovor na tri godine", dodao je Tomašević.
Potpredsednik Saveza je na pitanje ko će osvojiti trofej odgovorio: "Ekipa koja to najviše zasluži".
"Meni je jedan od najdražih trofeja koji sam osvojio bio upravo taj u Kupu, prvi trofej sa Partizanom. Znam koliko sam tada bio srećan, znam koliko mi je značilo a tako sada znači i svim košarkašima. Ne volim kad pričaju da ne znači ništa. Koji osećaj može da se poredi sa tim", upitao je Tomašević.
Potpredsednik KSS je dodao i da su sve federacije iz regiona nezadovoljne Jadranskom ligom i istakao da pre svega treba da se promeni upravljačka stuktura tog takmičenja.
"U narednom periodu treba dobro da osmotrimo gde se nalazi srpska košraka. Očigledno je da nam predstoji turbulento leto, možda godina ili dve, na relaciji FIBA - Evroliga - Jadranska liga. Biće prilično burno. Mislim da znamo u kom pravcu želimo da idemo i iskreno se nadam da će naša liga dobiti veći prostor od naredne sezone", kazao je Tomašević.
Tomašević je na druženju s novinarima u Nišu, gde je u toku Kup Radivoja Koraća, rekao da je "dobra stvar to što je FIBA rešila da uzme stvar u svoje ruke".
"Mislim da će FIBA imati veliku podršku košarkaških organizacija iz svih zemalja. Očigledno je da su svi ljudi iz federacija nezadovoljni Jadranskom ligom. Svi oni žele promene. Mislim da ćemo vrlo brzo sesti i videti u kom pravcu želimo da idemo", rekao je on.
"Sve federacije su zainteresovane da se nešto promeni. Nalazimo se na prekretnici, a za nas je najbitnije da budemo na strani koja će da pobedi", dodao je Tomašević.
Na pitanje šta treba da se menja u Jadranskoj ligi, potpredsednik KSS je odgovorio da je to, pre svega, upravljačka struktura.
"Upravljačka struktura nije dobra. Nije dobro da o sudbini srpske, hrvatske, slovenačke, bosanske i makedonske košarke bude odgovorno samo nekoliko osoba. To, pre svega, treba da bude interes svih federacija i mislim da ćemo se potruditi da to promenimo. Da ne otktivam puno detalja, ali se krenulo u tom pravcu", kazao je Tomašević.
Takmičenje u Kupu Radivoja Koraća nastavlja se danas, a na programu su dva četvrtfinalna meča, od 17 časova igraju Mega Leks i FMP, dok se od 21.00 sastaju Crvena zvezda i Konstantin.