Vesti
Sport
Rukometašice traže smenu selektora
19.03.2015. 20:00
Izvor: RTS
Rukometašice traže smenu selektora
Andrea Lekić, Katarina Tomašević, Sanja Damnjanović i Dragana Cvijić neće igrati za reprezentaciju Srbije dok je selektor Saša Bošković. Marjanović: Probleme rešavati unutar reprezentacije.
Rukometašice Andrea Lekić, Katarina Tomašević, Sanja Damnjanović i Dragana Cvijić saopštile su da neće igrati za reprezentaciju Srbije dok je selektor Saša Bošković.
"Upoznajemo javnost sa našom definitivnom odlukom da u ovim okolnostima, dok je selektor Saša Bošković, ne možemo da nastavimo da igramo za reprezentaciju. Na putu našoj spremnosti da budemo na raspolaganju našoj zemlji, stoji, ovaj put nama nepremostiva prepreka. Sačuvaćemo opšte dostojanstvo i nećemo ulaziti u detalje, niti ih iznositi u javnost", piše u saopštenju.
One su objasnile da su prešle preko mnogo problema, skrivajući i kamuflirajući glavni problem – vođenje sa klupe.
"Debakl na Evropskom prvenstvu je kap koja je prelila čašu i pokazala da na taj način više ne možemo. U junu nas očekuju izuzetno teške kvalifikacione utakmice za odlazak na Svetsko prvenstvo sa Rumunijom.
Vremena za pripremu je sve manje, ova nedelja je bila poslednje okupljanje pre tih mečeva. Mi ne možemo više sa istim i jednako praznim oružjem u tako neizvesnu bitku", dodaje se, između ostalog, u saopštenju.
One su istakle da žele da igraju za reprezentaciju, ali da ne mogu u ovakvim okolnostima.
"Našu odluku smo lično saopštile predsedniku Rukometnog saveza Srbije Velimiru Marjanoviću, zatim selektoru Saši Boškoviću zajedno sa stručnim štabom i reprezentativkama. Reprezentacija nam je oduvek bila u prvom planu i iskreno verujemo da ćemo u narednom periodu zajedno sa rukovodstvom RSS pronaći rešenje za ovu situaciju", navodi se u saopštenju.
U pismu upućenom medijima, objasnile su da su imale veliku čast da poslednjih osam godina igraju za reprezentaciju, sa kojom su doživele najsrećnije trenutke, da se nikada nisu štedele i čuvale i da zbog toga ne žale.

Marjanović: Probleme rešavati unutar reprezentacije
Predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović izjavio je da svi problemi moraju da se rešavaju unutar reprezentacije.
"Između srebrnog selektora i srebrnih igračica ne sme biti arbitriranja, a sva otvorena pitanja moraju se rešiti unutar reprezentacije i u interesu reprezentacije. Svaki izlazak iz tog okvira, kako god se razrešio, nanosi štetu svim akterima, a posebno rukometu. Kao aktuelni viceprvaci sveta nemamo pravo na proizvoljnost i unošenje ličnih stavova i otuda vera da će svi akteri, stručni štab, reprezentativke i ostali, postupati u okviru opšteg interesa, a u skladu sa uobičajenim pravilima reprezentacije i celog sportskog sveta", naveo je Marjanović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.
Prema njegovim rečima, jedni bez drugih ne bi osvojili medalje, te niko izvan njih nije pozvaniji da se u to meša.
"Činjenica je da je kod svih ostala gorčina nakon Evropskog prvenstva u Hrvatskoj, ali je jedini put za popravak veliki rad i čist pristup junskom baražu za Svetsko prvenstvo, pogotovo ako sam lično posle EP preuzeo svu zajedničku odgovornost time što sam na Skupštini u decembru, uz druge razloge, i pretočio u najavu svog povlačenja koje je već u proceduri za sednice tela RSS, 24. marta na kojima ću u skladu sa statutom preneti svoja ovlašćenja na potpredsednike Saveza", poručio je Marjanović.