Vesti
Politika
Dačić: EU perpektiva ključna za dijalog Beograd-Priština
27.03.2015. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: EU perpektiva ključna za dijalog Beograd-Priština
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je evropska perspketiva doprinela unapređenju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i bila ključni faktor uspeha dijaloga Beograda i Prištine.
"Evropska perspektiva bila je ključni faktor koji je doprineo uspehu dijaloga Beograda i Prištine. Uspešnost ovog dijaloga još je jedna potvrda da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu na Zapadnom Balkanu", rekao je Dačić u Splitu na Trećem samitu EU - Jugoistočna Evropa koji okuplja šefove diplomatija zemalja regiona, saopštilo je resorno ministarstvo.
Dačić je naveo da se Evropska unija poslednjih meseci sve više bavi jačanjem svoje susedske politike, prenosi Beta.
"Mislim da je veoma bitno imati u vidu da je smisleno i svrsishodno očekivati da se politika proširenja na Zapadni Balkan uspešno privede kraju narednih godina, jer je veoma teško očekivati da se uspešno krene u realizaciju novog pristupa susedske politike ukoliko se politika proširenja pokaže neuspešnom", rekao je srpski ministar.
Prema njegovim rečima, ozbiljniji zastoj u proširenju na Zapadni Balkan proizveo bi "višestruko negativne posledice po ekonomski razvoj, a samim tim i po političku stabilnost u regionu".
Dačić je ponovio da je prvi strateški spoljopolitički prioritet Srbije članstvo u EU i dodao da se Srbija zalaže i za intenziviranje svih oblika regionalne saradnje.
Šef srpske diplomatije je govorio na završnom panelu "Kuda ide Evropa?" u okviru konferencije.
Na konferenciji, pored Dačića, učestvovali su ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati, kao i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Rumunije George Ciamba.
Prethodna dva samita bila su održana u Bugarskoj i Rumuniji.