Vesti
Politika
Pajtić: Objavićemo dosije o Vučićevim batinašškim odredima
17.04.2015. 20:00
Izvor: Blic
Pajtić: Objavićemo dosije o Vučićevim batinašškim odredima
Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je na današnjoj sednici vlade u senci bilo reci o nasilju u politici i u svim oblastima društvenog života u kotnekstu nemilih dogadjaja u Inđiji poslednjih dana.
Pajtić je najavio da će baš zato naredna sednica vlade u senci biti održana u Inđiji i dodao da će ta stranka "objaviti dosije o batinaškim odredima Aleksandra Vučića".
On je na konferenciji za novinare rekao i da će DS o dešavanjima u Srbiji informisati međjunarodne institucije. Lider DS-a je najavio da će na narednoj sednici vlada u senci usvojiti "Inđijsku inicijativu protiv nasilja", navodeći da se "verbalno nasilje sa televizije i političkog života preliva u fizičko".
On je naveo da će DS insistirati da se rasvetle svi incidenti i uhapse počinioci i da će objaviti dosije o batinaškim odredima Aleksandra Vučića, sa podacima, imenima i registarskim oznakama.
Pajtić je rekao da će DS obavestiti OEBS, Savet vrope i Evropski parlament i tražiti da se osnuje Misija Evropskog parlamenta koja će pratiti slobodu medija i ljudskih prava u Srbiji, navodeći da su mediji i opozicija na udaru države.
DS, bez obzira što je njihova inicijativa odbijena u Skupštini Srbije, neće odustati od svog zahteva da se formira anketni odbor o helikopterskoj nesreći.
- Režim pokušava da pričom o rekonstrukciji Vlade sakrije sopstvenu odgovornost za tu tragediju - rekao je Pajtić i najavio da će DS taj zahtev za anketni odbor podnositi sve dok ne bude utvrdjena istina o razlozima tragedije u kojoj je poginulo sedam osoba.
Na pitanje koliko je odbornika DS iz Inđije bilo u motelu uoči sednice na kojoj je bilo planirano da se raspravlja o smeni vlasti i zašto su bili tamo, Pajtić je rekao da su odbornici DS "meta za iživljavanje i da traže mesto za spas glave". Ocenio je da je zamena teza da je DS kidnapovala svoje odbornike, već je istakao da su odbornici DS žrtve.
- U poslednje tri godine režima Aleksandra Vučića promenjena je vlast u više od 60 gradova i opština, čime je ne samo promenjena volja građana, nego je najveći problem u tome nasilni put promene vlasti - rekao je.
U tom periodu, naveo je Pajtić, prilikom prekomponovanja lokalne vlasti DS je zabeležila 94 incidenta protiv svojih članova i simpatizera i svaki taj incident je prijavljen policiji, a da policija i tužilaštvo nisu apsolutno preduzeli ništa.
- Reč je o državnom teroru. Režim Aleksandra Vučića pokazuje nultu toleranciju prema svima koji iznose kritičke stavove, bez obzira na to da li je reč o ombudsmanu ili predstavnicima DS, koja je jedina alternativa sadašnjem režimu - rekao je Pajtić.