Vesti
Politika
Krajovska grupa – temelj bolje saradnje tri zemlje
24.04.2015. 20:00
Izvor: RTS
Krajovska grupa – temelj bolje saradnje tri zemlje
Rumunski premijer Viktor Ponta najavio je formiranje "Krajovske grupe" koju će činiti Srbija, Bugarska i Rumunija, a premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će to biti od istorijskog značaja jer je reč o starteškoj teritoriji na jugoistoku Evrope.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Krajovi sa premijerima Rumunije i Bugarske, Viktorom Pontom i Bojkom Borisovom, sa kojima je razgovarao o infrastrukturnim projektima, saradnji u oblasti energetike i saobraćaja i formiranju "Krajovske grupe".
Jedna od tema o kojoj je premijer Aleksandar Vučić razgovarao sa Pontom i Borisovom je i evropski put Srbije, prenosi Tanjug.
"Istorijska stvar – stvaramo Krajovsku grupu za zajednički nastup Srbije, Rumunije i Bugarske po svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima", napisao je premijer Srbije na svom Tviter nalogu.
Ponta je, na završnoj konferenciji za novinare, najavio formiranje "Krajovske grupe", čije su članice osnivači Rumunija, Srbija i Bugarska, saopštila je Vlada Srbije, prenosi Fonet.
Istakao je da je na današnjem sastanku postignut ovaj dogovor koji će predstavljati temelje bolje saradnje i promovisanja ekonomskih, socijalnih i političkih interesa tri zemlje.
Otvoreni smo i za druge zemlje Zapadnog Balkana, jer ujedinjeni možemo postići mnogo više, rekao je Ponta i naglasio da Rumunija pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu.
"Bugarska i Rumunija su osam godina članice Evropske unije i to je bila naša najvažnija odluka i najbolje političko rešenje. Zato podržavamo Srbiju da što pre postane član evropske porodice, jer je to najbolje za nju, ali i za naše dve zemlje", rekao je Ponta.
Rumunski premijer je naveo da želi da zajedno sa kolegama iz Bugarske i Srbije postavi temelje pojačane saradnje tri države.
"To bi mogla da bude 'Krajova grupa', baš kao Višegradska grupa - tri zemlje razmatraju, dele pozicije, imaju zajedničke projekte i uzajamno se pomažu", izjavio je Ponta po završetku trilateralnog sastanka u Krajovi, prenosi Ađerpres.
Znamo da je premijer Vučić odlučan da na ovom putu brzo napreduje i mi mu pružamo punu podršku, dodao je rumunski premijer.
Vučić je zahvalio rumunskom i bugarskom kolegi na podršci koju pružaju Srbiji na njenom evropskom putu i istakao da je sa njima razgovarao o saradnji u oblasti energetike, saobraćaja i infrastrukture.
"Zajedno možemo mnogo da uradimo. Naše tri zemlje zajedno će najbolje moći da štite naše ekonomske i političke interese. Ovo je strateška teritorija na jugoistoku Evrope i uveren sam da će formiranje 'Krajovske grupe' biti od istorijskog značaja", zaključio je Vučić.
Borisov je istakao da je današnja tema – saradnja na infrastrukturnim projektima, od najvećeg značaja za sve tri zemlje.
"Želim da vidim auto-put Bukurešt–Sofija–Beograd što pre. Želim da vidim što pre i brže pruge koje će nas voditi ka Turskoj. Ovi projekti su dobri ne samo za naše tri zemlje, već i za celu Evropu", naglasio je Borisov.
Pozdravio je odluku o formiranju "Krajovske grupe" i istakao da je za Bugarsku Srbija najbolji komšija i da će bugarska vlada učiniti sve kako bi pomogla Srbiji da što pre završi pregovore i postane punopravna članica Evropske unije, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.
Kako su preneli rumunski mediji, razgovaralo se o saradnji u oblasti energetike, saobraćaja i unutrašnjih poslova, digitalnoj agendi i projektima u okviru Strategije EU za Dunavski region.
U Krajovi se održava i zajednička sednica bugarske i rumunske Vlade, zbog čega su u delegacijama i brojni ministri, a na dnevnom redu su zajednički projekti dve zemlje, kao što su mostovi na Dunavu i novi granični prelazi.